Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξαν οι κάλπες – Μεγάλη η συμμετοχή

Κασσελάκης ή Αχτσιόγλου;

Σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ για τον β’ και τελικό γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Η ανάδειξη το βράδυ, του ή της διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, θα κλείσει ένα κεφάλαιο μιας επίπονης διαδικασίας στο κόμμα.

Στοίχημα για το κόμμα είναι η συμμετοχή στις εκλογές, η οποία θα κρίνει και το αποψινό αποτέλεσμα. Όπως τονίζεται, αν η συμμετοχή παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, μετά την εισροή των 40.000 περίπου παλιών μελών στο εκλεκτορικό σώμα, τότε η νέα ηγεσία θα έχει ισχυρή εντολή και μεγάλο πεδίο δράσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ωστόσο, η συμμετοχή δεν είναι η προσδοκώμενη, τότε οι συνθήκες για την νέα ηγεσία, ίσως να είναι πιεστικές, ιδίως αν τους δυο φιναλίστ χωρίζει μικρή διαφορά.

Ενώ πολλοί προεξοφλούν μια δεύτερη νίκη Κασσελάκη, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην απόλυτη ανατροπή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινά από το 44,91% (66.156 ψήφοι) που πήρε την περασμένη Κυριακή, έναντι 36,18% (53.292 ψήφοι) που πήρε η κ. Αχτσιόγλου. Με τον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί μετά από συνάντηση και κοινή δήλωση ο τέταρτος της εκλογικής αναμέτρησης Νίκος Παππάς, ο οποίος απέσπασε το 8,68% (12.787 ψήφοι). Με την κ. Αχτσιόγλου και σαφώς απέναντι στον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί ο έτερος υποψήφιος της περασμένης Κυριακής Ευκλείδης Τσακαλώτος που βγήκε τρίτος με ποσοστό 8,93% (13.156 ψήφοι). Εναντίον του κ. Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας που απέσπασε το 1,3% (1.917 ψήφοι).

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και μέχρι τις 10.30 είχαν ψηφίσει 26.000 πολίτες, περίπου 9.000-10.000 παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.