Εκλογές 2019 – Η ώρα της κάλπης | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Εκλογές 2019 με τη σφραγίδα του FLY 89,7 & του www.flynews.gr

Ώρα έναρξης εκπομπής στις 18:00 | Ζωντανή ροή αποτελεσμάτων

ΜΕ ΗΧΟ: Ακούστε και διαδικτυακά εδώ: FLY 89.7 Live

ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ: Δείτε εδώ: Flynews GR LIVE – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Την Κυριακή το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο του FLY θα βρίσκεται στις επάλξεις για τη δική σας έγκυρη, έγκαιρη και αδέσμευτη ενημέρωση.

LIVE αποτελέσματα | Συνεντεύξεις | Ρεπορτάζ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ξεκινήσει. Την Κυριακή οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς για την εκλογική διαδικασία.

Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα. Αν χρειαστεί θα διεξαχθεί β΄ γύρος και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 σε όσους δήμους και περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο την πρώτη Κυριακή.

Ειδικά για τις ευρωεκλογές, στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Πού ψηφίζουμε

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικές οδηγίες του, καθόσον για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές), ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β):

Α Τμήμα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Περιφέρεια

Β Τμήμα

Δήμος
Κοινότητα

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν: μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», ή καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Αν κάποιος δεν βρει το όνομά του, στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να απευθυνθεί στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Τι ισχύει για διπλοεγγεγραμμένους

Αν κάποιος είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων για τις εκλογές του 2019, οφείλει να ψηφίσει στο δήμο της νόμιμης εγγραφής του η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν, καθώς με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες. Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό τους, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία κάποιου (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Οι σταυροί προτίμησης

Ευρωεκλογές

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Περιφερειακές Εκλογές

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης
Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης

β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης
Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης

Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/ επιλέγοντας μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον δήμο τους καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο τους.

naftemporiki.gr