Εισαγγελική έρευνα για την Κιβωτό Καλαμάτας

Τι διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας

Εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί αν προκύπτουν στοιχεία για τυχόν διοικητικές παραλείψεις από τοπικούς θεσμικούς φορείς για την λειτουργία χωρίς άδεια της δομής της Κιβωτού “Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας” στα Γιαννιτσάνικα, διέταξε σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της “Ε”, για τις ανάγκες  διενέργειας της έρευνας αναμένεται να κλητευθούν αρχικά υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΕ Μεσσηνίας προκειμένου να καταθέσουν σχετικά στην πταισματοδίκη Καλαμάτας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εντολή της Εισαγγελίας είναι να ελεγχθεί κάθε φορέας που εμπλέκεται στη διαδικασία, ώστε να διακριβωθεί ποιοι ήταν οι  λόγοι που η δομή της “Κιβωτού στην Καλαμάτα” λειτουργούσε χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2020.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας (σ.σ. ο Δήμος Καλαμάτας είχε την ευθύνη μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, οπότε άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και υπεύθυνη για την αδειοδότηση και λειτουργία της δομής τέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας) όσο και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχαν γίνει επισημάνσεις προς τον οργανισμό για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε η δομή να λάβει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ πολλά παιδιά φέρονται να φιλοξενούνταν στη δομή της Καλαμάτας αλλά και σε άλλες δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” δίχως να υπάρχουν έγγραφα με τα στοιχεία τους ή το πιστοποιητικό γέννησής τους, ενώ ερωτήματα φαίνεται να προκύπτουν σχετικά και με τις διαδικασίες αναδοχής.

Νικολέττα Κολυβάρη | Ελευθερία