Εικόνες φρίκης στο Χάρκοβο: Σχημάτισαν το σύμβολο «Ζ» με σορούς πιθανότατα Ρώσων στρατιωτών

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που δημοσίευσε το Associated Press από το εμπόλεμο Χάρκοβο της Ουκρανία και δείχνουν σορούς -ενδεχομένως Ρώσων- στρατιωτών να κείτονται στη μέση του δρόμου σχηματίζοντας το στρατιωτικό σύμβολο της Ρωσίας, Ζ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του AP, «τα περίχωρα του Χαρκόβου μοιάζουν με υπαίθριο νεκροτομείο, όπου οι νεκροί βρίσκονται στους δρόμους αζήτητα και ανεξήγητα, μερικές φορές για βδομάδες ατελείωτες, καθώς ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής. Υπάρχουν νεκροί στρατιώτες, προφανώς Ρώσοι, τέσσερις από αυτούς διατεταγμένοι σε ένα Ζ όπως το στρατιωτικό σύμβολο που βρίσκεται στα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, ορατοί στα ρωσικά drones που περνούν συνεχώς από πάνω».

Το πώς ακριβώς συνέβη κάτι από όλα αυτά πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, επισημαίνει το Associated Press.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βρίσκεται υπό συνεχή ρωσική επίθεση από την αρχή του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου. Με τη ρωσική επίθεση να εντείνεται στα ανατολικά, η ρωσική επίθεση έχει γίνει πιο σφοδρή.

Δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τα πτώματα σχηματισμένα σε ένα Ζ, φορώντας τις λευκές ζώνες βραχιόνων που χρησιμοποιούν συνήθως οι Ρώσοι στρατιώτες και με μερικά ρωσικά ιατρικά κιτ δίπλα τους. Βρέθηκαν σε μια πρώτη γραμμή όπου γίνονταν μάχες για μέρες.

Δεν υπήρχε εξήγηση για τον σχηματισμό Ζ – σύμβολο της ρωσικής εισβολής. Είτε θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου είτε ασέβεια της αξιοπρέπειας των νεκρών», προσθέτει το AP.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για την ταυτότητά τους, για να προσπαθήσουν να ειδοποιήσουν τις οικογένειες τους.

Παράλληλα, τρία πτώματα βρέθηκαν και σε διαμέρισμα, το οποίο είχε βομβαριστεί, αλλά δεν ήταν σαφές τι τους σκότωσε.

Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν καθημερινή απειλή παντού στην περιοχή.

Στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά τις τελευταίες 48 ώρες κατάφεραν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις πιο μακριά από το Χάρκοβο, παρά το ότι βομβαρδίζονταν από αέρος. Οι Ρώσοι έχουν απωθηθεί τώρα περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) ανατολικά της πόλης, στην περιοχή του Ντονμπάς, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

Πηγή: skai.gr