Ειδικό Δικαστήριο | Ένοχοι Παππάς και Καλογρίτσας

Ένοχο για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 κήρυξε το Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Για συνέργεια κρίθηκε ένοχος ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Την ενοχή του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά κήρυξε το Ειδικό Δικαστήριο καθώς επίσης και αυτή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα με ομόφωνη απόφαση των 13 ανώτατων δικαστών.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα ανακοίνωσε προ ολίγου την απόφαση του για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για πλημμεληματικού βαθμού παράβαση καθήκοντος ενώ για συνέργεια στην πράξη του κ. Παππά κρίθηκε ένοχος ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ποινή φυλάκισης ενός έτους πρότεινε για τον κ. Παππά ο αναπληρωτής Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Σήμερα στο δικαστήριο αντί της Εισαγγελέως έδρας Όλγας Σμυρλή που ζήτησε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων, παρίσταται ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η κ. Σμυρλή είναι ασθενής.

Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και ότι προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψε εικονική -κατά τον επιχειρηματία- σύμβαση με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC προκειμένου να καταθέσει εγγυητική επιστολή και να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στόχος, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν να λάβει ο επιχειρηματίας τηλεοπτική άδεια και το νέο κανάλι να είναι θετικά διακείμενο προς την τότε κυβέρνηση. Οι δύο κατηγορούμενοι επέλεξαν να μην απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά τις θέσεις τους να τις ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Ο Νίκος Παππάς δεν έδωσε το «παρών» ούτε στη δίκη καθώς την χαρακτήρισε αλλά εξ αρχής «πολιτική».

Την απαλλαγή του Νίκου Παππά είχε ζητήσει η Εισαγγελέας – “Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον του”

Κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ενοχή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δεν προέκυψε ,όπως ανέφερε στην αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο η Εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή.

Η κ. Σμυρλή κάνοντας αποτίμηση του συνόλου των στοιχείων της υπόθεσης υποστήριξε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας. Τόνισε δε, ότι εκ μέρους του δικαζόμενου υπουργού δεν υπήρξε καμμία παρέμβαση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε, ως ένας από τους τέσσερις συνολικά υπερθεματιστές.

Όπως ανέφερε η κ. Σμυρλή :”Από καμία πλευρά δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος ή οτιδήποτε άλλο” συμπληρώνοντας πως το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία του γιού του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει τελικά την τηλεοπτική άδεια, “είναι απόδειξη που καταρρίπτει το κατηγορητήριο” .

Κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε από μάρτυρες ή άλλο αποδεικτικό μέσο οποιαδήποτε παρέμβαση του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό. Η κ. Σμυρλή είπε επίσης πως ο πρώην υπουργός “δεν όφειλε να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας”.

Όπως είπε η Εισαγγελέας “εδώ πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα για την παράβαση καθήκοντος για τον Νικόλαο Παππά”.

Ο Νικος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος . Ούτε ο Καλογρίτσας διεπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό “, είπε στον επίλογο της αγόρευσής της η κ. Όλγα Σμυρλή.

Η Εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι “δεν αποδείχτηκαν ούτε στο ελάχιστο όσα ισχυρίζεται ο Χρ. Καλογρίτσας περί σχεδίου του Ν. Παππά” και ούτε προέκυψε κάποιο στοιχείο περί “εικονικής σύμβασης Καλογρίτσα με CCC” ούτε κάποια βοήθεια του κατηγορούμενου προς τον επιχειρηματία για να θεμελιωθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του.

“Ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν ήταν άβουλος, ο «μπροστινός» όπως λεει. Το όνειρο του ήταν να γίνει ο νέος Μπόμπολας. Είχε όνειρο να αποκτήσει και κανάλι”.

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην ληφθούν υπόψη τα ηλεκτρονικά μηνύματα που προσκόμισε η πλευρά του κατηγορούμενου Χρήστου Καλογρίτσα όπως και η κατάθεση σε βάρος του Νίκου Παππά από τον επιχειρηματία.

Αναφερόμενη με την αστική διαφορά του κ. Καλογρίτσα με τον δεθνή όμιλο CCC η εισαγγελέας είπε πως «το Ειδικό Δικαστήριο ασχολήθηκε κακώς με την αστική διαφορά. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε αν είναι εικονική ούτε αν είναι πραγματική” είπε χαρακτηριστικά.

Η εισαγγελέας τόνισε πως ο κ. Καλογρίτσας επιχειρεί με την δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, να ανατρέψει την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους αδελφούς Χούρι και τον υποχρέωσε να πληρώσει τα 3 εκ.ευρώ.

news247