Πάτρα: Έγγραφες εξηγήσεις στον πταισματοδίκη για τη διαγραφή χρέους

Σήμερα το πρωί η Δημοτική Αρχή επέδωσε στον Πταισματοδίκη Πατρών, έγγραφες εξηγήσεις για το θέμα της διαγραφής χρέους καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Δημοτικό Συμβούλιο, επικυρώνοντας σχετική απόφαση της Συμβιβαστικής Επιτροπής.
Το κοινό κείμενο που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Είμαστε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων και έχουμε εκλεγεί με σαφείς δεσμεύσεις απέναντι στους δημότες της πόλης μας, με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Δεν αποδεχόμαστε την αντιλαϊκή πολιτική και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, συνολικά του πατραϊκού λαού.
Αυτό αποτυπώνεται και στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν τη διευκόλυνση συνδημοτών μας που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε προβλέψει την απαλλαγή ή μείωση από τα δημοτικά τέλη για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρία, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεικές οικογένειες, τους μακροχρόνια ανέργους, τους χήρους και χήρες, τα μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια, τα άτομα που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (…)».
«(…) Επομένως, ως μέλη της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο επιτελούμε, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Ο.Τ.Α. και των συλλογικών του οργάνων, την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων μας, με γνώμονα την όσο είναι δυνατόν, ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας, των οικογενειών τους, σε όλο το φάσμα των λειτουργιών που αφορούν το Δήμο (…)».
«(…) Για τους λόγους αυτούς, και επειδή δεν έχουμε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων μας, ζητάμε να απαλλαγούμε από κάθε κατηγορία (…)».

Επίσης, για το ίδιο θέμα επέδωσε έγγραφες εξηγήσεις ο εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΣΝΑ στη Συμβιβαστική Επιτροπή Δημήτρης Νικολακόπουλος και μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω από κοντά τις δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν δεκάδες επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης μας, που έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. Καθ΄ όλο το διάστημα που συμμετέχω στη συμβιβαστική επιτροπή, οι αποφάσεις παίρνονται βάσει της εισήγησης του Προέδρου της συμβιβαστικής επιτροπής, υπάρχει δε ομοφωνία σε όλες τις αποφάσεις και εξετάζονται όλες ανεξαιρέτως οι σχετικές αιτήσεις που απευθύνονται σε αυτή με αίτημα τη διαγραφή ή μείωση τελών, προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ.».

Τέλος, σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας, στην οποία εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του σωματείου προς τη Δημοτική Αρχή. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επιδοκιμάζουμε κάθε μορφή και ενέργεια στήριξης του κλάδου μας από όπου και αν προέρχεται και η θέση του ΣΚΕΑΝΑ εν προκειμένω είναι ότι η απόφαση για την όποια διαγραφή προστίμων ή προσαυξήσεων ανήκει στην ευχέρεια και δικαιοδοσία του Δήμου εφόσον οι επιχειρήσεις τηρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.
Άλλωστε, η διαγραφή των συγκεκριμένων προστίμων και προσαυξήσεων έγινε κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο ευρισκόμενος υπό διωγμό κλάδος μας δε μπορεί παρά να στηρίζει κάθε σύννομη ενέργεια προς όφελος των συναδέλφων όπως οι συγκεκριμένες διαγραφές επιβληθέντων προστίμων».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ Α. ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ

Μετά το τέλος της σημερινής έκτακτης συνεδριάσης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, ο Πρόεδρος, Ανδρέας Παπανικήτας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ συζητήθηκε η αρνητική εξέλιξη της μη έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, της θεώρησης των ενταλμάτων, για την πληρωμή 6 εργαζομένων που είχαν απολυθεί το 2011 και επανακατατάχθηκαν στην ΔΕΥΑΠ με Νομοθετική Ρύθμιση της Κυβέρνησης.
Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για αναστολή της απόφασης, η οποία είναι άδικη αφού σε μια σειρά ΔΕΥΑ οι εργαζόμενοι έχουν επανακαταταχθεί και δουλεύουν κανονικά.
Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών γιατί θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί για να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων».