Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ύποπτα αρχικώς κρούσματα εστάλησαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών για γονιδιωματικό έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την υποπαραλλαγή της Όμικρον.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη 20/01/2022 ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποπαραλλαγή αυτή που ονομάζεται και stealth γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα, εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον.

Η υποπαραλλαγή αυτή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή της.

Επισημαίνεται ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη από τον Δεκέμβριο προσδιορίσει κλάδους της παραλλαγής Όμικρον, εκ των οποίων ο δεύτερος, B.1.1.529.2, φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφεύγει του εντοπισμού με κάποιες από τις κλασικές μεθόδους. Όπως έχει αναφέρει ο Guardian, ενώ έχει πολλές μεταλλάξεις κοινές με την «κλασική» Όμικρον, λείπει μία συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που κάνει μη αποτελεσματικά τα συμβατικά PCR τεστ στον προσδιορισμό της.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος ενώ επεσήμανε ότι είναι έντονη η υποτροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιοκρίνης, χαρακτήρισε την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 stealth και κρυφό κλάδο, επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του.