Διώρυγα του Σουέζ: Σε εξέλιξη η νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του Ever Given

Το Ever Given προσάραξε στη Διώρυγα - μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου - την Τρίτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του τεράστιου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ. Οι αρχές του καναλιού αναφέρουν ότι 14 ρυμουλκά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υψηλή παλίρροια του Σαββάτου, ενώ περισσότερα θα φτάσουν την Κυριακή εάν αποτύχει η σημερινή απόπειρα.

Το Ever Given προσάραξε στη Διώρυγα – μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου – την Τρίτη. Πάνω από 300 πλοία έχουν ακινητοποιηθεί και στις δύο πλευρές της Διώρυγας μετά το ατύχημα. Ορισμένα πλοία έπρεπε να αλλάξουν ρότα και να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής με σημαντικό οικονομικό κόστος.

Ο πρόεδρος της Αρχής του καναλιού του Σουέζ (SCA), Οσάμα Ράμπι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι 9.000 τόνοι θαλάσσιου έρματος έχουν αφαιρεθεί από το πλοίο.

Είπε ότι η πρύμνη είχε αρχίσει να κινείται την Παρασκευή το βράδυ, και ότι το πηδάλιο και η προπέλα άρχισαν να λειτουργούν ξανά. Οι ισχυρές παλίρροιες και οι άνεμοι είχαν καταστήσει πιο δύσκολη την απελευθέρωση του πλοίου διευκρίνισε.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφου ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.