Δύο νεκροί από σφοδρές καταιγίδες και χαλαζόπτωση στη βόρεια Ιταλία

Κλειστό για ώρες παρέμεινε το αεροδρόμιο του Παλέρμο λόγω πυρκαγιάς

Καταιγίδα σάρωσε το Μιλάνο κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας ζημιές σε στέγες ενώ δέντρα ξεριζώθηκαν, δρόμοι έκλεισαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις επίγειες συγκοινωνίες στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας. Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στις βόρειες επαρχίες Μόντσα και Μπρέσια, όταν καταπλακώθηκαν από δέντρα.

Τη Δευτέρα, μια πτήση της Delta (DAL.N) με προορισμό τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνου, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη χαλαζόπτωση και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Ρώμη.

Η Ιταλία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και υπέστη φονικές πλημμύρες τον Μάιο

Στο μεταξύ, άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο του Παλέρμο στη Σικελία που παρέμεινε κλειστό για κάποιες ώρες την Τρίτη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέχισαν να πλήττουν Ιταλία, με σφοδρές καταιγίδες να προκαλούν ζημιές και τουλάχιστον δύο νεκρούς στα βόρεια της χώρας.

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Σικελίας παρέμεινε κλειστό καθώς οι πυροσβέστες εργάζονταν για να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά σε μια κοντινή περιοχή που επίσης διέκοψε την τοπική οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Το περιστατικό επιβάρυνε την ταξιδιωτική δραστηριότητα της Σικελίας στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Το κύριο αεροδρόμιο του νησιού της Κατάνια, το πέμπτο μεγαλύτερο της Ιταλίας, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα λόγω πυρκαγιάς σε κτίριο τερματικού σταθμού και άνοιξε ξανά μόνο για μερικές πτήσεις.

Κύμα καύσωνα πλήττει τη νότια Ευρώπη, με τις υψηλές θερμοκρασίες να αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών και θανάτων.

Σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Σικελίας, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 47,6 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, πολύ κοντά στο προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 48,8 Κελσίου που καταγράφηκε στο νησί πριν από δύο χρόνια.

Την Τρίτη, η Ιταλία έθεσε σε κόκκινο συναγερμό 16 πόλεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.  Σε αυτές περιλαμβάνονται το Παλέρμο και η Κατάνια, όπου σημειώθηκαν και οι διακοπές ρεύματος και νερού τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: skai.gr