Δημοσιογραφία | Οι γενικεύσεις είναι συχνά βολικές, αλλά πάντα άδικες

Γράφει ο Τάκης Καρβουνιάρης

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στις ημέρες μας, η δημοσιογραφία, κυρίως σε ό,τι αφορά στη σχέση της με τους πολίτες, δεν περνά την καλύτερη περίοδό της.
Ωστόσο, κοινό μυστικό αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η σωστή δημοσιογραφία δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ.
Άλλωστε, το επάγγελμα του δημοσιογράφου από πολλούς θεωρείται λειτούργημα, από την άποψη ότι ο δημοσιογράφος επιτελεί κοινωνικό έργο, εργάζεται προς όφελος του κοινού συνόλου και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της, με ενδεικτικό παράδειγμα τις αποκαλύψεις σκανδάλων.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πλέον ραδιοφωνικός παραγωγός, αρθρογράφος, ρεπόρτερ, παρουσιαστής σε κοινωνικά δίκτυα που απευθύνεται στους πολίτες αποτελούν εν δυνάμει δημοσιογράφους.
Προσωπικά, θεωρώ ότι αν αυτό που μεταδίδεται – παρουσιάζεται εμπεριέχει αλήθεια και αξιοπιστία, τότε έχει κερδίσει το στοίχημα της αντικειμενικότητας κι εν γένει την εμπιστοσύνη του κόσμου που είναι και το ζητούμενο.
Με αυτές τις αρχές και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε πολλοί που ασκούμε το συγκεκριμένο επάγγελμα – λειτούργημα , παρά την ισοπεδωτική άποψη που περιφέρεται στα social media περί μη ύπαρξης σωστών δημοσιογράφων. Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια. Δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι, δεν παίρνουν όλοι φακελάκι, δεν είναι όλοι ψεύτες.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν εκείνοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της υπογραφής τους και μάλιστα, σε δυσμενέστατες συνθήκες
Άλλωστε, οι γενικεύσεις μπορεί να είναι βολικές, αλλά πάντοτε είναι άδικες. Σε κάθε χώρο, υπάρχουν εκείνοι που έχουν επιλέξει το δρόμο της εντιμότητας και της διαρκούς προσπάθειας, αλλά κι εκείνοι που δεν τιμούν το ρόλο τους και τη θέση τους. Συνήθως, οι πρώτοι «τρώνε τα σκάγια», αλλά παραμένουν τα φωτεινά παραδείγματα.

Γράφει ο Τάκης Καρβουνιάρης, Ιδιοκτήτης Ομίλου Fly

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στο περιοδικό Deals4Sparti που κυκλοφορεί