Δήμος Τρίπολης | Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρούν τα έργα

Όλα όσα δήλωσε ο δήμαρχος, Κώστας Τζιούμης, για την πορεία των έργων

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (27/11/2022), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν και αφορούν τον Δήμο Τρίπολης.

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ – «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία στους δήμους για ασφαλτοστρώσεις. Τα έργα που γίνονται είναι με χρήματα του δήμου. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν κάνει ασφαλτοστρώσεις για πολλά χρόνια. Κάθε χρόνο και φέτος εμείς κάνουμε έργα σε δρόμους, με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες. Αυτή την περίοδο έχουν κλείσει τα ασφαλτάδικα, λόγω καιρού. Ο δρόμος από το γήπεδο του Αστέρα ως τον Λαχανόκηπο είναι προγραμματισμένος.

Η οδός Μυστρά έχει πρόβλημα. Νέες ασφαλτοστρώσεις θα γίνουν πλέον από την Άνοιξη, λόγω καιρού.

Στην οδό Ισμήνης, περνούν με τα πόδια δεκάδες μαθητές και μαθήτριες. Σε έναν δρόμο 4-5 μέτρων, χωρίς πεζοδρόμια. Εμείς ξεπεράσαμε το πρόβλημα με την απαλλοτρίωση και ήδη διανοίξαμε το δρόμο, θα γίνει ένας δρόμος 10 μέτρων πλάτους, με φωτισμό, νέα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά.

Έχουμε υποβάλλει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιμένουμε την αξιολόγηση της πρότασης και ελπίζουμε να εγκριθούμε. Από τις 20 Ιουλίου ως σήμερα, ενώ αρχικά υπήρχε μια βιασύνη από την πλευρά του Υπουργείου, δεν έχει γίνει αξιολόγηση κι αυτό ήταν ένα θέμα που τέθηκε στους αρμόδιους Υπουργούς στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

ΕΡΓΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡΟΜΩΝ – «Δικαιολογημένα ακούω κάποια παράπονα για την όχληση που δημιουργείται. Το έργο του φυσικού αερίου δεν είναι του δήμου. Υπάρχει μια σημαντική όχληση. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους συμπολίτες μας, αν και δεν είναι έργο του δήμου. Η υποδομή θα είναι χρήσιμη τα επόμενα χρόνια για την περιοχή μας. Τα έργα στο κέντρο της πόλης έχουν ολοκληρωθεί και θα συνεχιστούν περιφερειακά. Η εταιρεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, δουλεύουν όλη την ημέρα, ως αργά το βράδυ. Από αύριο θα ξεκινήσει η αποκατάσταση με άσφαλτο.

Ζητώ την κατανόηση των συμπολιτών μας για αυτή την ταλαιπωρία. Είναι καλό να γίνονται έργα.

Για την περιοχή Ταξιαρχών, υπήρξαν κάποια προβλήματα με τους αγωγούς αποχέτευσης και δεν μπόρεσε να περάσει από εκεί το δίκτυο κι έκλεισε τον κύκλο από την Εθνομαρτύρων και την Γεωργίου Α’.»

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ – «Είναι ένα από τα πρώτα καταφύγια που έγιναν στη χώρα. Υπάρχει ένα τμήμα ακόμα που πρέπει να κατασκευαστεί και αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει ο εργολάβος. Το καταφύγιο θα παρέχει ευζωία στα ζώα που θα φιλοξενούνται προσωρινά και παράλληλα θα μπορούν να το επισκέπτονται πολίτες για να προχωρήσουν οι υιοθεσίες.»

ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΘΕΝΙ – «Εκεί υπάρχει ένα θέμα με ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο δρόμο. Δεν δίνεται η δυνατότητα στα απορριμματοφόρα του δήμου να ανέβουν στο σημείο αυτό για να κάνουν την αποκομιδή. Η υπηρεσία ετοιμάζει μια μελέτη, απαιτούνται κάποια χρήματα για να αποκατασταθεί ο δρόμος.»

ΥΔΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΔΑΛΟ – «Υπάρχει δεκαετίες πρόβλημα στο χωριό. Οι πηγές που τροφοδοτούν το χωριό, δεν επαρκούν. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, απαιτείται ένα σημαντικό έργο με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να γίνει ένα καινούργιο δίκτυο. Έχει γίνει μια συζήτηση με τον κ. Περιφερειάρχη και υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της περιφέρειας να χρηματοδοτήσει το έργο. Αν υπάρξει κάποια χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε.

Η ΔΕΥΑΤ έχει ετοιμάσει τη μελέτη. Όλες οι ΔΕΥΑ έχουν αναλάβει ένα αυξημένο ενεργειακό κόστος και να υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. Κάποιες ΔΕΥΑ κινδυνεύουν με προβλήματα χρεοκοπίας. Η ΔΕΥΑ Τρίπολης δεν έχει τέτοιο θέμα, είναι οικονομικά σταθερή. Αυτό οφείλεται στη διοίκηση και στους εργαζομένους.

Υπήρξε μια δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών στην ΚΕΔΕ για μία έξτρα επιχορήγηση στις ΔΕΥΑ.»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – «Προχωρά με ρυθμούς ικανοποιητικούς. Πάντα υπάρχει και το καλύτερο. Μερικές φορές από την αντιπολίτευση γίνεται κριτική, λες και δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, υπάρχει παράλληλα μια τεράστια αύξηση στο κόστος των έργων.

Εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα έχουν σταματήσει ή δεν μπορούν να εκτελεστούν. Ήταν ίσως το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Στον Δήμο Τρίπολης, δεν υπάρχει κανένα έργο που να έχει σταματήσει και προχωρούν όλα με ικανοποιητικό ρυθμό.

Το έργο προχωρά και θα ολοκληρωθεί. Είχαμε πει εντός του χρονοδιαγράμματος και εννοούμε από τη στιγμή που το έργο ξεκίνησε, στο τέλος Φεβρουαρίου (και όχι από τον Σεπτέμβριο που υπογράφτηκε η σύμβαση).

Η πλατεία θα αλλάξει την εικόνα και την μορφή όχι μόνο του κέντρου, αλλά ολόκληρου του δήμου».

ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – «Είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε. Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης γίνεται η τροποποίηση του προϋπολογισμού για να γίνει η απαλλοτρίωση, θα μπουν τα χρήματα στους δικαιούχους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ένα έργο που είναι ζητούμενο από το 2002. Ένα τεράστιο βήμα, μια σημαντική πρόοδος, είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια που κάναμε.»

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – «Στο συμβούλιο της Τετάρτης περνούν οι αποφάσεις για τις εκδηλώσεις. Θα γίνουν ανακοινώσεις από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, κα. Καρούντζου. Στολισμός στην πόλη και στα χωριά μας θα γίνει, ίσως να είναι περιορισμένες οι ώρες που θα λειτουργεί ο φωτισμός. Υπάρχει οδηγία για 10% μείωση της ενέργειας. Το άναμμα δένδρου θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου με πολλές εκπλήξεις. Θα γίνει Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πλατεία Άρεως, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, θα ανοίξει στις 18 Δεκεμβρίου.»

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – «Μετά από περίπου ένα μήνα, ήρθε το σχέδιο σύμβασης και τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε με τον εργολάβο, άλλο ένα εμβληματικό έργο θα προχωρήσει. Θα γίνει πάλι η φυσική έδρα του δήμου, με αίθουσα για το δημοτικό συμβούλιο, γραφεία Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Προέδρου ΔΣ, παρατάξεων. Είναι χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Μετά τις γιορτές, θα ξεκινήσουν οι εργασίες.»

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΑΚ – «Χθες, ο Δήμος Τρίπολης, με την ΑΕΚ και την ΟΣΕΚΑ οργάνωσαν τον τελικό super cup μπάσκετ με αμαξίδιο. Το κλειστό γέμισε από κόσμο, με πάρα πολλούς επισκέπτες από άλλες περιοχές. Ήταν μια πραγματική γιορτή του μπάσκετ, αλλά και γιορτή της ανθρώπινης δύναμης.

Ο Δήμος Τρίπολης στηρίζει πρωτοβουλίες ώστε η πόλη μας να γίνει φιλική στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Υπάρχει ένα πρόβλημα στην πρόσβαση στο ΔΑΚ, θα το λύσουμε άμεσα. Διότι δεν θέλουμε να υπάρχουν διαχωρισμοί, θέλουμε όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση παντού.

Άμεσα προγραμματίζουμε τον πρώτο Χριστουγεννιάτικο αγώνα δρόμου και θα γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα μέσα στην πόλη, μαζί με τον ΓΣΑ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.

Στο ΔΑΚ, οι μηχανικοί δεν έχουν παραλάβει το έργο. Κάποιες κακοτεχνίες στο ταρτάν, διορθώθηκαν.»

ΠΑΙΔΙΚΉ ΧΑΡΑ ΜΑΙΝΑΛΟΥ – «Είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης και την Άνοιξη θα έχουμε μια καινούργια, σύγχρονη παιδική χαρά. Τώρα, είναι κλειστή επειδή τα όργανα έχουν προβλήματα. Θα προχωρήσουν παιδικές χαρές και σε χωριά του Δήμου μας».