Δήλωση Χαρίτση για Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Πρωτοφανής η κρίση του κορωναϊού

Συνέντευξη του Βουλευτή Μεσσηνίας και Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» (Αλφόνσος Βιτάλης, Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ)

«Σε αυτή την πρωτοφανή κρίση θα δράσουμε χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» και στο δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αναφερόμενος στην επέκταση του κορωνοϊού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας» πρόσθεσε «και έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε σαφώς θετική την «ένεση ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ που ανακοινώθηκε, με 2000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις», ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι «είναι αρνητικό το γεγονός ότι δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη οι 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που είχαν ήδη εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι του 2019και δεν υπάρχει δέσμευση για το πώς θα δρομολογηθούν οι επιπλέον 2.500 μόνιμες προσλήψεις που είχαν σχεδιαστεί ένα χρόνο πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε την ανάγκη «ενίσχυσης των μονάδων εντατικής θεραπείας και των επειγόντων περιστατικών», ενώ χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό τα 15 εκ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος» τόνισε. «Αυτή η κρίση αποδεικνύει ακόμη και στους πιο ιδεοληπτικούς με το νεοφιλελευθερισμό και την ελεύθερη αγορά, πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ένα ισχυρό, θωρακισμένο, δημόσιο σύστημα υγείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε τη στάση στελεχών της ΝΔ που «προτάσσουν το ψηφοθηρικό όφελος, φτάνοντας στο σημείο να καταγγέλλουν ως άπιστους όσους μιλούσαν για την ανάγκη να ισχύσουν και για τις θρησκευτικές λειτουργίες τα προβλεπόμενα για τις δημόσιες συναθροίσεις». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «συνιστά θετικό βήμα η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και το ‘άδειασμα’ του προς τα ακραία στελέχη της παράταξής του, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από ουσιαστικές πράξεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις, τροποποιήσεις των πρωτοκόλλων, ακόμη και για τις τελετές και τους χώρους θρησκευτικής λατρείας. Η πολιτεία σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρη, σαφής και αποφασιστική. Να μην προβεί σε καμία εξαίρεση στα μέτρα που θα λάβει για την προστασία του κοινωνικού συνόλου».

«Δυστυχώς και σε αυτή την κρίση η Ευρώπη έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα «άρσης των δημοσιονομικών περιορισμών και στήριξης των ασθενέστερων οικονομιών». «Είναι κρίσιμο ότι η Ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη» υπογράμμισε «με ρυθμισμένο το χρέος και μαξιλάρι ασφαλείας» υπενθυμίζοντας ότι αυτό είναι «επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχαμε ακολουθήσει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως υποστήριζαν τότε οι κύριοι Μητσοτάκης και Στουρνάρας, τώρα θα ήμασταν πλήρως εκτεθειμένοι». Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας «το β’ εξάμηνο του 2019, με την ανάπτυξη να μειώνεται από το 2.8% στο 1%, ενώ είχαμε το μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από όλες τις χώρες της Ε.Ε. το 4ο τρίμηνο του 2019, πριν την εκδήλωση του φαινομένου του κορωνοϊού».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε εναντίον της «τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, η οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα όχι μόνο σε επίπεδο ρητορείας αλλά και σε επίπεδο πρακτικής». «Με τη χθεσινή του παρέμβαση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, έστειλε μήνυμα ενότητας και κατέστησε σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για καλή γειτονία αν δεν σταματήσει αυτή η επιθετική πολιτική από την πλευρά της», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Ασκούμε κριτική προς την κυβέρνηση για την ολιγωρία της και τη λανθασμένη στρατηγική της να μετατρέψει το προσφυγικό από διεθνές σε ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται είναι ότι όλοι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», κατέληξε.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: https://bit.ly/2W7rOak