Δίαυλος | Δράσεις Μαρτίου & Απριλίου

Όλα όσα έκανε το συγκεκριμένο δίμηνο το Κέντρο Πρόληψης της Λακωνίας

§ Παρέμβαση με θέμα: «Ενσυναίσθηση και Διαφορετικότητα».

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις τρεις (3) στον αριθμό, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κροκεών του Δήμου Ευρώτα. Το θέμα των συναντήσεων ήταν «Ενσυναίσθηση και Διαφορετικότητα». Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του σχολείου και συγκεκριμένα έγιναν τρεις (3) συναντήσεις δυο (2) σχολικών διδακτικών ωρών στις 14,21 Φεβρουαρίου και τη 1 Μάρτη στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Κροκεών. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος” Νομού Λακωνίας.

§ Βραχεία παρέμβαση με τίτλο: “Η Αγάπη” από τον θεματικό άξονα Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση στο 7o Νηπιαγωγείο Σπάρτης.

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση με θέμα: ¨Η Αγάπη¨ στο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης αυτής τα παιδιά είχαν ενεργό συμμετοχή μίλησαν εκτός από την αγάπη προς τους ανθρώπους για την αγάπη προς τα ζώα και τη φύση, αντίστοιχα. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος” Νομού Λακωνίας.

§ Ομιλία για το θέμα των «ορίων» σε γονείς του Νηπιαγωγείου Ασωπού

Το θέμα των ορίων προκύπτει στην καθημερινότητα της οικογένειας, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς πρέπει να διαχειριστούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Ασωπού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Θέτοντας σωστά όρια στα παιδιά μας» στις 6 Μαρτίου 2023. Εισηγήτρια της ομιλίας ήταν η κα Καργάκου Αικατερίνη – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©.

§ Βραχεία Παρέμβαση με τίτλο:¨Διαφορετικότητα¨ στο Νηπιαγωγείο Αφυσσού Κοκκινόραχης του Δήμου Σπάρτης.

Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο Αφυσσού Κοκκινόραχης Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση με θέμα: «Διαφορετικότητα». Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες έμαθαν να αναγνωρίζουν το διαφορετικό γύρω τους, να το αποδέχονται και να το υποστηρίζουν, αντίστοιχα. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – Επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος” Νομού Λακωνίας.

§ Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση στο 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης

Την Παρασκευή στις 10 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση με θέμα: ¨Τα δικαιώματα των παιδιών¨. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – Επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος”, Νομού Λακωνίας.

§ Βραχείες Παρεμβάσεις με τίτλο: ¨Διαφορετικότητα¨ στο 8ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Σπάρτης.

Το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε παρεμβάσεις στον χώρο του 4ου Νηπιαγωγείου στις 14 & 16 Μαρτίου 2023. Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες έμαθαν να αναγνωρίζουν το διαφορετικό γύρω τους, να το αποδέχονται και να το υποστηρίζουν, αντίστοιχα. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – Επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος”, Νομού Λακωνίας.

§ Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Γλυκόβρυσης Δήμου Ευρώτα με θέμα: ¨Επίλυση Συγκρούσεων¨.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκαν έξι (6) δίωρες συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Γλυκόβρυσης του Δήμου Ευρώτα. Το θέμα των συναντήσεων ήταν ¨Επίλυση Συγκρούσεων¨. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν μαθητές των τάξεων ( Γ΄& Δ΄), Ε΄ και Στ΄. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος”, Νομού Λακωνίας.

§ Διαδικτυακό Βιωματικό Εργαστήριο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Γυμνασίων Μονεμβασίας, Νεαπόλεως, Μολάων και Ελαφονήσου, των ΓΕΛ Μονεμβασίας και Σκάλας και των ΕΠΑΛ Μολάων και Νεαπόλεως, διοργάνωσε ένα διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε σε δύο τρίωρες συναντήσεις, στις 6 & 13 Μαρτίου 2023, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, με συντονίστρια την κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο και Επιστημονικό Στέλεχος του «ΔΙΑΥΛΟΥ».

§ Ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νεαπόλεως με θέμα: «Ο Ρόλος των Γονέων στη Διαχείριση των Αγχογόνων Παραγόντων των Παιδιών ανά Ηλικιακή Ομάδα»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Νεαπόλεως, διοργάνωσε μία Ομιλία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο ρόλος των γονέων στη διαχείριση των αγχογόνων παραγόντων των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα». Η Ομιλία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Γυμνασίου Νεαπόλεως, την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:00 με εισηγήτρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.

§ Βιωματικό εργαστήριο σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νεαπόλεως με θέμα «Η επικοινωνία στην οικογένεια»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργάνωσε, μαζί με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Νεαπόλεως Βιωματικό Εργαστήριο Γονέων με θέμα «Η επικοινωνία στην Οικογένεια». Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου και ώρα 17:30 στο χώρο του Γυμνασίου Νεαπόλεως με συντονίστρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

§ Ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς του 1ου Νηπιαγωγείου Νεαπόλεως με θέμα: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Πρόληψη, Αναγνώριση & Αντιμετώπιση»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του 1ου Νηπιαγωγείου Νεαπόλεως, διοργάνωσε μία ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Πρόληψη, Αναγνώριση & Αντιμετώπιση». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου και ώρα 11:00, στο χώρο του 1ου Νηπιαγωγείου Νεαπόλεως με εισηγήτρια την κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

§ Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη Δήμου Ευρώτα με θέμα: ¨Επίλυση Συγκρούσεων¨.

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις δώδεκα (12) στον αριθμό, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα. Το θέμα των συναντήσεων ήταν ¨Επίλυση Συγκρούσεων¨. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν μαθητές των τάξεων Ε΄ και Στ΄. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος”, Νομού Λακωνίας.

§ Βιωματικό Σεμινάριο Φροντιστών – Επαγγελματιών Υγείας βασισμένο στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση με θέμα «Ενισχύοντας την Ψυχική Ανθεκτικότητα»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργάνωσε και υλοποίησε, σε συνεργασία με την Διοίκηση και την Κοινωνική Υπηρεσία του Γηροκομείου Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Βιωματικό Σεμινάριο Φροντιστών – Επαγγελματιών Υγείας βασισμένο στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση με θέμα «Ενισχύοντας την Ψυχική Ανθεκτικότητα», με συντονίστρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργό. Το Βιωματικό Σεμινάριο ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου, πραγματοποιώντας 7 εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 2,5 ωρών εκάστη.

§ Ομιλία για την οριοθέτηση στο 8Ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης

Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς και σταθερές συναισθηματικές σχέσεις. Όταν νιώσουν τη σταθερότητα μέσα από τα όρια, τότε προσανατολίζονται καλύτερα και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία σε γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Θέτοντας σωστά όρια στα παιδιά». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 8ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης στις 29 Μαρτίου 2023. Εισηγήτρια της ομιλίας ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©.

§ Ομιλία για τις εξαρτήσεις στους γονείς των μαθητών του Γυμνασίου Μονεμβασίας

Οι εξαρτήσεις στην εφηβεία, οι παράγοντες κινδύνου, οι επιπτώσεις της χρήσης ουσιών στον εφηβικό εγκέφαλο, οι διατροφικές διαταραχές, η θεραπεία της προβληματικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο ήταν τα βασικά σημεία που αναπτύχθηκαν στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από το Κ.Π. Λακωνίας «Δίαυλος» την Κυριακή 02 Απριλίου στους γονείς των μαθητών του Γυμνασίου Μονεμβασίας από την κ. Ασπασία Γκουντούνα -Κοινωνική Λειτουργό και Επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Μονεμβασίας κ. Μαρουλάκου Ελένη, κ. Οικονομοπούλου Αγγελική και κ. Σπυριδάκο Χρύσανθο.

§ Παρέμβαση στους μαθητές του Γυμνασίου Γυθείου με θέμα την Πρόληψη της χρήσης καπνού και αλκοόλ

Το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ σε συνεργασία με την ΕΔΥ του Γυμνασίου Γυθείου πραγματοποίησε παρέμβαση τεσσάρων δίωρων συναντήσεων στο Β2 τμήμα του σχολείου με θέμα την πρόληψη της χρήσης καπνού και αλκοόλ, βασισμένη στο Πρόγραμμα Πρόληψης «ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ». Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 15, 22, 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου. Συντονίστρια στις δύο πρώτες συναντήσεις ήταν η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης, ενώ τις άλλες δύο συναντήσεις συντόνισαν οι κ. Κουτρουμπή Μαριλένα, Ψυχολόγος, και Κουτρούλη Διονυσία, Κοινωνική Λειτουργός, στελέχη της ΕΔΥ του σχολείου, υπό την εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης.

§ Ενημερωτική ομιλία σε γονείς του Νηπιαγωγείου Δαφνίου με θέμα: «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας»

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λακωνίας «Δίαυλος», κατόπιν συνεργασίας με την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Δαφνίου κ. Τζανέλλα Μαρία, πραγματοποίησε την Τρίτη 04 Απριλίου το απόγευμα, ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Επικοινωνία και Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας», με εισηγήτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργό, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου, που υλοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Δαφνίου.

§ Παρεμβάσεις με θέμα: ¨Διαφορετικότητα¨ στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 ολοκληρώθηκαν τρεις συναντήσεις σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα με θέμα τη ¨Διαφορετικότητα¨. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του σχολείου. Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στις 22,29 Μαρτίου και στις 5 Απριλίου στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος” Νομού Λακωνίας.

§ Παρέμβαση στους μαθητές του Γυμνασίου Ξηροκαμπίου με θέμα την Πρόληψη της χρήσης αλκοόλ

Το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Ξηροκαμπίου πραγματοποίησε μία δίωρη παρέμβαση στη Γ΄ τάξη του σχολείου με θέμα την πρόληψη της χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ, βασισμένη στο

Πρόγραμμα Πρόληψης «ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ». Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, με συντονίστρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης

· Βιωματική Παρέμβαση με θέμα: Τα δικαιώματα των παιδιών στο 4ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης

Την Τρίτη στις 25 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο 4ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης Βραχεία Βιωματική Παρέμβαση με θέμα:¨Τα δικαιώματα των παιδιών¨ με αναφορά στα παιδιά πρόσφυγες. Συντονίστρια της παρέμβασης ήταν η Κοινωνιολόγος κα Φανού Νίκη – Επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ-ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης Νομού Λακωνίας “Δίαυλος”.

§ Εκπαίδευση μαθητών του Νυχτερινού Λυκείου Σπάρτης με θέμα «Εξαρτησιογόνες Ουσίες»

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι βασική προϋπόθεση της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες της χρήσης αυτών και η εξάλειψη μύθων και παρανοήσεων γύρω από το θέμα αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διαδικτυακή εκπαίδευση για τις εξαρτησιογόνες ουσίες σε μαθητές του Νυχτερινού Λυκείου Σπάρτης, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, κατόπιν αιτήματος του σχολείου. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD©.