Δευτερολογία Τσίπρα: Στήριξη σε Πολάκη – Ζητείστε συγγνώμη για τo AstraZeneca

Είπε ο κύριος Μητσοτάκης ότι δε βάλαμε πλάτη για την διαχείριση της πανδημίας. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να το πει μονάχα κάποιος που δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας ή είναι αχάριστος, σχολίασε ο κος Τσίπρας

Την στήριξη στον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, μετά τις αναρτήσεις του στο Facebook για τα εμβόλιο της AstraZeneca, εξέφρασε κατά την Δευτερολογία του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη στους πολίτες για την διαχείριση του ζητήματος του εμβολίου της AstraZeneca.

«Ο Πολάκης ήταν στην Επιτροπή που έδωσε την οδηγία να το κάνουν οι κάτω των 60;

Ο Πολάκης άλλαξε μετά απόφαση και είπε συγγνώμη λάθος αποσύρεται, γιατί είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία;» διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο κος Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ήταν αυτή που φλέρταρε με την ιδέα της υπουργοποίησης μελών της επιτροπής των ειδικών, κάνοντας τα, όπως χαρακτηριστικά είπε κομματικούς ταγούς των μικροκομματικών της σκοπιμοτήτων.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μάλιστα σχολίασε πως η κυβέρνηση αντί συγγνώμης σε νέους κάτω των 39 ετών που με δικές της υποδείξεις η επιτροπή όρισε μόνο ένα εμβόλιο κι άσκησε πιέσεις ενώ στην ΕΕ έλεγαν ότι αυτό προκαλεί θρομβώσεις στους νέους αυτό το εμβόλιο θρομβώσεις, συνεχίζει την καραμέλα πως η Αντιπολίτευση δεν «έβαλε πλάτη» στην διαχείριση της πανδημίας.

«Είπε ο κύριος Μητσοτάκης ότι δε βάλαμε πλάτη για την διαχείριση της πανδημίας. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να το πει μονάχα κάποιος που δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας ή είναι αχάριστος. Θέλω να θυμίσω ποια ήταν η στάση σας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε καθετί που έκανε κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ.Σας θυμίζω ότι είχατε έρθει εδώ και μας κουνάγατε το δάχτυλο ως υπεύθυνους και εγκληματίες για τον ιό της γρίπης. Και έρχεστε σήμερα εδώ σα να μην έχετε καταλάβει τίποτα» είπε ο κ. Τσιπρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως απαντώντας στο λογοπαίγνιο του πρωθυπουργού για τον διαχειριστή πολυκατοικίας, ο κος Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ωραίο λογοπαίγνιο για το διαχειριστή της πολυκατοικίας και την πολυκατοικία που θα κατασκεύασα εγώ και δεν θα μπαίνατε διαχειριστής. Να σας πω κάτι; Δεν ξέρω κανέναν εργολάβο που θα σας έδινε διαμέρισμα…. σε ένα τέτοιο μπαταχτσή, που δεν θα του έδινε ποτέ τα λεφτά πίσω. Σε ένα από τα πολλά ακίνητα που εσείς διαθέτετε θα βάζατε διαχειριστή κάποιον που όπως εσείς αντί να μειώσει τα χρέη της επιχείρησης του , οπως εσείς στο κόμμα σας συσσωρευετε 30 εκατομμύρια κάθε χρόνο φτάνοντας τα 120 τη δεκαετία σε ένα χρέος που συσσωρεύεται στην πλάτη του ελληνικού λαού; Αντί για ευφυολογήματα, ελάτε αν έχετε τα κότσια να συζητήσουμε την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ώστε να πληρώσετε επιτέλους, που είναι ζήτημα ισονομίας».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξεστοκάρετε στους νέους το μίσος- Είστε αρχιερέας του λαϊκισμού

Με μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν περιορίστηκε μόνο στα θέματα του εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά και στις πανελλήνιες εξετάσεις και στα δάνεια της ΝΔ.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη και ότι επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία. «Χάρηκα που ήρθατε για να καταθέσετε προκατασκευασμένα επιχειρήματα, χωρίς να μπορείτε να κρύψετε τον εκνευρισμό σας που έχετε απέναντί σας όλα τα κόμματα. Είναι πρόοδος για τη δημοκρατίας μας, γιατί τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε να έρθετε και να απαντήσετε στα ερωτήματα που θέτω. Μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας και γι’ αυτό δεν έρχεστε; Είναι άδικος κόπος να φιμώσετε τη φωνή των πολιτικών σας αντιπάλων, αλλά και τη φωνή της κοινωνίας. Μην το ξαναεπιχειρήσετε γιατί εκτίθεστε. Δεν είναι εύκολο την εποχή της τεχνολογίας να κρύψεις γυμνές αλήθειες. Είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, όπως λέτε κι εσείς», επισήμανε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «αρχιερέα» του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων και της αναξιοπιστίας, καθώς «υποσχεθήκατε εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος σας και αντί για αυτό φορτώσατε με εκατομμύρια τον ελληνικό λαό».

«Πώς μπορείτε να κρύψετε στις 100.000 οικογένειες που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για τις πανελλαδικές που αποφασίσατε να απλώσετε συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Πώς να κρύψετε από τους επιχειρηματίες ότι με τον πτωχευτικό νόμο σας θα μείνουν στους δρόμους; Πώς να το κρύψετε από τους ελεύθερους επαγγελματίες που τους κυνηγάνε οι εισπρακτικές εταιρείες, ενώ εσείς έχετε φτάσει τα χρέη του κόμματος στα 340 εκατ. και δε σας κυνηγάει κανένας; Είστε ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής της χώρας σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απέχθεια και μίσος της κυβέρνησης απέναντι στους προβλέποντας ότι με το νέο καθεστώς θα αυξηθεί το brain drain.
Μάλιστα, τόνισε ότι «ποτέ εμείς δεν περάσαμε, ακόμα και όταν τα απαιτούσε η Τρόικα αυτά που περνάτε εσείς τώρα, χωρίς μνημόνια» και συμπλήρωσε ότι «ξεστοκάρετε πάνω στους νέους όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα τα αυταρχικά καθεστώτα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις νέες συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει εργαλειοποιήσει την επιτροπή και ανάγκασε τους νέους της χώρας να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι το οποίο τώρα αλλάζει. «Τους στερήσατε την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο ενώ σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε γείρει ενστάσεις. Σήμερα έρχεται η ίδια η επιτροπή που χυδαία εργαλειοποιήσατε για να το αποσύρει. Όταν τόλμησα να πω την αλήθεια μου επιτεθήκατε με όλα τα αήθη μέσα που διαθέτετε. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία και τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί προνομίων για τους εμβολιασμένους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για επιχείρηση διχασμού της ελληνικής κοινωνίας «σε εμβολιασμένους που πρέπει να αποκτήσουν προνόμια και σε μη εμβολιασμένους που πρέπει να τιμωρηθούν» προσθέτοντας ότι οι κοινωνίες πάνε μπροστά με πειθώ και όχι με αυταρχισμό. «Εσείς χτίζετε τείχη γύρω από τη νεολαία, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του πολιτισμού. Εντός των τειχών βρίσκεται η ελίτ που σας στηρίζει και τη στηρίζετε», συνέχισε τονίζοντας ότι το εργασιακό νομοσχέδιο είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους αυτού του τείχους. «Η μεθοδολογία για να στηρίξετε αυτό είναι η προπαγάνδα και η διαφήμιση με ασύστολα ψεύδη αυτού του νομοσχεδίου. Το εμφανίζετε όχι απλώς ως αναπτυξιακό αλλά και ως φιλεργατικό», επισήμανε.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το πιο αντιεργατικό που έχει έρθει ποτέ στη Βουλή από τη μεταπολίτευση και μετά που ευνοεί τους εργοδότες και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους. «Ποια είναι η ελευθερία; Να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο; Είναι ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί; Είναι ελευθερία η επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις;», σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για σχέσεις με τους ισχυρούς υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ. «Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν. Το αμαρτωλό σας παρελθόν δεν αφήνει περιθώρια για παραποίηση των προθέσεών σας. Το 2012 εκτοξεύτηκε την ανεργία σε δυσθεώρητα νούμερα, στους νέους κοντά στο 60% και συνολικά στο 24%. Τα εισοδήματα που χάθηκαν έλειψαν από την αγορά και οι μικρομεσαίοι έβαλαν λουκέτα στα μαγαζιά τους. Από το 2010 έως τοπ 2014 χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας στον τόπο μας με αυτές τις πολιτικές. Αντίθετα στα σκληρά δικά μας χρόνια, την περίοδο 2015-2019, δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις», συμπλήρωσε και τόνισε ότι είναι «σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του φιλελευθερισμού».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία είπε πως με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου καταδικάζονται οι πολίτες σε ένα κοινωνικό αδιέξοδο.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Το τέλος σας θα σημάνει μια νέα αρχή, λύτρωσης για τον τόπο. Γιατί όσο και αν προσπαθείτε με νύχια και με δόντια να το αποτρέψετε, αυτή η χώρα θα αλλάξει προς το καλύτερο».