ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την Πρωτοχρονιά, αυξάνονται οι μισθοί

Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης ΔΕΘ ανακοίνωσε το ξεπάγωμα των τριετιών από την πρωτοχρονιά του 2024. Οι τριετίες είχαν παγώσει από το 2012 και σύμφωνα με το νόμο θα ξεπάγωναν μόλις η ανεργία υποχωρούσε κάτω του 10% σε ετήσια βάση κάτι που αναμενόταν στην καλύτερη περίπτωση κάποια στιγμή το 2025.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου εργασίας η επαναπροσμέτρηση των τριετιών αφορά τις όλες προσαυξήσεις (3ετίες στον κατώτατο μισθό ή 3ετίες ή 5ετίες σε άλλες κλίμακες που ορίονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις ) στις απολαβές όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει όμως ένας διαχωρισμός

— Για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012 το χτίσιμο του επιδόματος ξεκινά από την αρχή από την πρωτοχρονιά. Άρα κάποιος που αμοίβεται τώρα με τον κατώτατο, από το 2028 που θα έχει συμπληρώσει τριετία στον ίδιο εργοδότη θα δει αύξηση μισθού κατά 10%

– Για όσους είχαν μπει στην αγορά εργασίας πριν τις 14/2/2012 και είχαν προϋπηρεσία 2 ετών, το 2025 θα δουν αύξηση 10%

Αν είχαν 5 έτη προϋπηρεσίας το 2025 θα δουν αύξηση 20% και 30% αν είχαν 8 χρόνια προϋπηρεσίας.

Το υπουργείο εργασίας τονίζει ότι σε περίπτωση που την περίοδο 2012-2023 κάποιος εργαζόμενος είχε δει αυξήσεις που ξεπερνούν τα σημερινά ισχύοντα , τότε θα υπάρξει συμψηφισμός. Επιπλέον το διάστημα μεταξύ 14.2.2012 έως 31.12.2023 δεν θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφόρων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το τοπίο και σχετικά με το τον τρόπο που θα ενισχυθεί το αποθεματικό φυσικών καταστροφών. Ο “κουμπαράς” αυτός έχει ήδη 300εκατ€ που από το 2024 θα διπλασιαστούν μέσω της αύξησης του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1€ έως 6€ κυρίως για τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Στα «καινούρια» μέτρα επίσης η 2η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους μόνο όμως για τους κατοίκους της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Τα εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποκειται πλέον σε ΦΠΑ αλλά και όλα τα τέλη που βαρύνουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί με μερικές μέρες καθυστέρηση ώστε η δαπάνη να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2024.

Η ομιλία του πρωθυπουργού όπως είχε προαναγγελθεί περιείχε και σειρά μέτρων για την παταξη της φοροδιαφυγής:

-Διασύνδεση 450.000 ταμειακών με τα POS ως την άνοιξη του 2024

-Επέκταση ηλεκτρονικών αγορών στην λιανική. Έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται απόφαση που θα κάνει υποχρεωτική την χρήση POS σε 150.000 ΚΑΔ όπως ταξί, περίπτερα, ασφαλιστές, υπαίθριες αγορές.

-Κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων

-Δρομολόγηση ψηφιακών τιμολογίων. Τα δηλωμένα έσοδα δεν θα μπορούν να υπολείπονται από όσα αναφέρονται στα ηλεκτρονικά βιβλία

-Δρομολόγηση ψηφιακού δελτίου αποστολής από τον Ιανουάριο

-Χορογηση των περισσότερων προνοιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών

-Διπλασιασμός του προστίμου στα 200€ για συναλλαγές με μετρητά άνω των 500€

Μεταξύ των εξαγγελιών και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών μέσω :

-Δυνατότητας χορήγησης δανείων και σε μη τραπεζικούς φορείς

-Συνέχισης του σχεδίου Ηρακλής για την μείωση των κόκκινων δανείων

-Κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων

-Μείωσης 50% του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

-Ανάδειξης της υπηρεσίας IRIS που δίνει τη δυνατότητα ημερήσιας διακίνησης ποσών έως 500€ χωρίς τραπεζικές προμήθειες.

Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα ηδη ψηφισμένα μέτρα ή στα εξαγγελθέντα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από 1/1/2024 με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων :

-Μέση ετήσια αύξηση 1500€ για 660.000 δημοσίους υπαλλήλους

-Αύξηση αφορολόγητους 1000€/παιδί για 1,34 εκατ. Οικογένειες

-Νέα αύξηση του κατώτου μισθού από τον Απρίλιο του 2024

-Νέα αύξηση κύριων συντάξεων από 1/1/2024

-Μηδενισμός της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για 200.000 πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ

-Την κατάργηση του πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συναξιούχους

-Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

-Youth Pass 150€ σε 200.000 18άρηδες και 19ρηδες

-Διπλασιασμός του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”

Τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει μέτρα ώστε να διατηρηθούν σταθερές ή να μειωθούν όπου είναι δυνατό οι τιμές των προϊόντων.

Επίσης το επόμενο διάστημα θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο. Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί κανονικά με έμφαση στις οικογένειες με παιδικά και θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους σε ό,τι αφορά το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Πηγή: skai.gr