«Δεν ήταν ατύχημα, είναι προαναγγελθέν έγκλημα»

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου εκφράζει την βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, της φριχτότερης τραγωδίας των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας με δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας και δεκάδες τραυματίες. Ο πόνος μας είναι αβάσταχτος για την άδικη απώλεια νέων ανθρώπων κι η οργή μας ξεχειλίζει.

Δεν είναι ατύχημα, πρόκειται για προαναγγελθέν έγκλημα που έχει ενόχους όλες τις κυβερνήσεις και το κράτος τους, το κράτος των καπιταλιστών και του κέρδους. Το κράτος που για την ανθρώπινη ζωή και την προστασία της δεν έχει λεφτά αλλά για να μπουκώνει με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξάνουν τα κέρδη τους έχει. Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους φώναζαν για το έγκλημα που έρχεται αλλά κανείς δεν τους άκουγε!

Στις 7 Φλεβάρη 2023 η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ, ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, με ανακοίνωσή της προειδοποιούσε για «το δυστύχημα που έρχεται» επισημαίνοντας τις τραγικές ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό, το κακοσυντηρημένο δίκτυο και την έλλειψη μέτρων ασφαλούς κυκλοφορίας των τραίνων. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 31 Οκτώβρη 2022 η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, με εξώδικο που είχε αποστείλει προς τον ΟΣΕ, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και την Hellenic Train ανέφερε: «Διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησής της (που αποδεικνύεται από τις βραδυπορίες που καθημερινά δίνονται στους μηχανοδηγούς), τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European TrafficControlSystem – του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος) η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!» κάνοντας αναφορά και για 3 εκτροχιασμούς τραίνων σε διάστημα 2 μηνών!

Όλοι ήξεραν, όλοι γνώριζαν, όλοι κώφευαν ! Και είναι φυσικό γι’ αυτούς αφού μαζί απαξίωσαν και ξεπούλησαν τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Μαζί ψήφιζαν τις οδηγίες της Ε.Ε για απελευθέρωση των σιδηρόδρομών με αρχή το 2010 από το ΠΑΣΟΚ. Μαζί ιδιωτικοποίησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μαζί ξεπούλησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017 για 45 εκατομμύρια ευρώ (!!!) στην Ιταλική FS από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μαζί επιδότησαν κι επιδοτούν με κρατικά λεφτά την ιδιωτική FS, 250 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και 750 εκατομμύρια από το 2020! Μαζί τσάκιζαν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στους σιδηρόδρομους, αφήνοντας το δίκτυο ασυντήρητο, απαρχαιωμένο, αστελέχωτο, δίχως συστήματα ασφαλείας. Κι όταν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους τα φώναζαν όλα αυτά, τους αγνοούσαν επιδεικτικά, φτάνοντας στο σημείο όταν οι εργαζόμενοι έκαναν απεργία για να ακουστεί η φωνή τους στην κοινωνία οι κυβερνώντες τους λοιδορούσαν μέσα από τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ ότι οι απεργίες τους παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και ταλαιπωρούν τους πολίτες!

Το 2023 υπάρχουν όλα τα τεχνολογικά κι επιστημονικά μέσα που επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία όχι μόνο στον κλάδο των μεταφορών και των συγκοινωνιών στο σιδηρόδρομο αλλά σε όλους τους κλάδους. Αποτελούν

όμως κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους που η μόνη τους επιδίωξη είναι το κέρδος. Όπως κόστος είναι να προσλάβουν νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους με αξιοπρεπής μισθούς και σταθερές σχέσεις εργασίας. Και αυτό είναι φαινόμενο σε όλους τους εργασιακούς κλάδους ακόμα και σε αυτούς που αφορούν την Υγεία, την Ενέργεια, την Πυρόσβεση, τις Μεταφορές κλπ. Γι’ αυτό το κέρδος έμεινε αστελέχωτο το δημόσιο σύστημα υγείας και μπούκωσαν με χρήμα τον ιδιωτικό τομέα υγείας στην πανδημία με αποτέλεσμα να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Το βιώνουμε και στον κλάδο της Ενέργειας που εργαζόμαστε. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η τριχοτόμηση της ΔΕΗ σε παραγωγή, μεταφορά και εμπορία, η ιδιωτικοποίησή της είναι τα ίδια που έγιναν και στον ΟΣΕ. Το αποτέλεσμα τα αρπαχτικά να θησαυρίζουν (επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια και μέτοχοι της ΔΕΗ), ενώ εμείς μετράμε συνεχώς νεκρούς συναδέλφους σε εργατικά ατυχήματα- εργοδοτικές δολοφονίες, σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με άθλιους μισθούς, με απαρχαιωμένα κακοσυντηρημένα δίκτυα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Συχνά δημοσιεύουμε ανακοινώσεις που αφορούν σε σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους με πιθανά ατυχήματα που θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα και τις κοινοποιούμε στους αρμόδιους φορείς αλλά κι εκεί τα αυτιά είναι κλειστά.

Σταθμάρχες με μπλοκάκια κι επισφαλείς θέσεις εργασίας έχουμε και στον κλάδο μας. Στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ΑΗΣ 4 και ΑΗΣ 5 Μεγαλόπολης η λειτουργία και οι βάρδιες στις θέσεις ευθύνης καλύπτονται από εργαζόμενους με μπλοκάκι δίχως εργασιακά δικαιώματα, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ασφάλεια των συναδέλφων όσο και για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων.

Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν δολοφονία. Ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις που νομοθέτησαν όλο αυτό το πλαίσιο απαξίωσης και ξεπουλήματος των ελληνικών σιδηροδρόμων και η FS- HellinicTrain που για τα ματωμένα κέρδη της μετέφερε επιβάτες κι εργαζόμενους στα τραίνα του θανάτου δίχως ίχνος στοιχειώδους ασφάλειας.

Δεν θα σωπάσουμε. Η ανείπωτη θλίψη μας, η οργή μας να γίνει αγώνας. Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο.

Απαιτούμε την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των υπεύθυνων, να μη συσκοτιστεί τίποτα.

Έχουμε χρέος απέναντι στους νεκρούς συνανθρώπους μας στα Τέμπη και σε όλους τους εργαζόμενους που δολοφονήθηκαν σε εργατικά ατυχήματα να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Να τσακιστεί η πολιτική του κέρδους των κυβερνήσεων και των αρπαχτικών που εμπορευματοποιούν τα δημόσια αγαθά τσακίζοντας τις ζωές μας.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ !

Όλοι στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία, Τετάρτη 8 Μάρτη 2023

Τρίπολη, πλατεία Πετρινού, 6:00μμ