Δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις στην Πελοπόννησο

Εξιχνιάστηκαν ληστείες και απάτες

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (11.4.2023), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε -1.050- άτομα, εκ των οποίων τα -805- ήταν ημεδαποί και -245- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -775- οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν -112- άτομα, από τα οποία -73- ήταν ημεδαποί και -39-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -79- άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

στην Αργολίδα:

· Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

· Ένας (1) ημεδαπός, για καταδικαστικό έγγραφο.

· Επτά (7) ημεδαποί και τρεις (3) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

· Πέντε (5) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

στην Αρκαδία:

· Ένας (1) αλλοδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Προσωρινής Κράτησης του κ. Ανακριτή Βοιωτίας, για ναρκωτικά.

· Δύο (2) ημεδαποί, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.

· Δύο (2) ημεδαποί, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

· Τέσσερις (4) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κε των οποίων ο ένας αλλοδαπός όπως προέκυψε διέμενε παράνομα στη χώρα.

στην Κορινθία:

· Ένας (1) ημεδαπός, για εγκληματική οργάνωση και κλοπή.

· Δύο (2) ημεδαπές, για κλοπή.

· Οχτώ (8) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

· Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

στη Λακωνία:

· Ένας (1) ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Σπάρτης, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

· Δύο (2) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για ναρκωτικά.

· Ένας (1) ημεδαπός, για καταδικαστικό έγγραφο.

· Επτά (7) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

· Δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

στη Μεσσηνία:

· Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.

· Δύο (2) ημεδαποί, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.

· Μία (1) ημεδαπή, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

· Ένας (1) ημεδαπός, για καταδικαστικό έγγραφο.

· Ένας (1) ημεδαπός, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.

· Ένας (1) ημεδαπός, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

· Οχτώ (8) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

· Επτά (7) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Εξιχνιάστηκαν:

· από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, δύο (2) περιπτώσεις κλοπών σε οικίες, που έγιναν την 16-17.10.2020 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων (4) ημεδαπών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

· από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, μία (1) περίπτωση κλοπής σε όχημα, που έγινε την 8.4.2023 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 45χρονου ημεδαπού, για κλοπή.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά -343- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν:

· αλυσίδα και τρυπάνι, στην Αργολίδα,

· όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, στην Κορινθία,

· ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -12,19- γραμμαρίων, στη Λακωνία,

· ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -17,6- γραμμαρίων, -3- τσιγαριλίκια κάνναβης και προϊόντα παραεμπορίου στη Μεσσηνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξιχνιάστηκε άμεσα ληστεία στην Κορινθία

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βέλου-Βόχας, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, εξιχνιάσθηκε άμεσα ληστεία σε βάρος αλλοδαπού.

Για την υπόθεση αυτή κατηγορείται 19χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία, ενώ αυτή περιλαμβάνει άγνωστο συνεργό του.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας που διεξήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα Βέλου-Βόχα και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι ο 19χρονος, μαζί με άγνωστο συνεργό του, την 6.4.2023 και βραδινές ώρες, ακινητοποίησαν αλλοδαπό, ο οποίος εργαζόταν ως διανομέας φαγητού και με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου (μαχαίρι), του απέσπασαν χρήματα και τα προϊόντα διανομής, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Βέλου-Βόχα για την ταυτοποίηση του άγνωστου συνεργού.

Εξιχνιάστηκαν δεκαεπτά περιπτώσεις απατών στη Μεσσηνία

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, -17- περιπτώσεις απατών, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορείται 43χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα και εκβίαση, ενώ αυτή περιλαμβάνει ακόμη έναν 32χρονο ημεδαπό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή.

Πιο συγκεκριμένα, ο 43χρονος επικοινωνούσε, κατά κύριο λόγο, τηλεφωνικά με πολίτες και εκμεταλλευόμενος την έλλειψη γνώσης τους περί λειτουργίας του

κρατικού μηχανισμού ή της τεχνολογίας, κατάφερνε να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά, συνεργαζόμενος ως προς αυτό με τον 32χρονο.

Ειδικότερα, παρέθεταν ψευδή γεγονότα ως αληθή, κυρίως σε ότι αφορά με εξυπηρετήσεις ενώπιον αρχών του δημοσίου τομέα, π.χ. έκδοση δανείων, έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής, είσπραξη οφειλών από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης, κάλυψη οφειλών από Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Πολλές φορές, προσποιούνταν ακόμη και πρόσωπα τα οποία κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις είτε σε δημόσιες υπηρεσίες, είτε στην Ελληνική Αστυνομία, είτε ακόμη και άτομα ευρέως γνωστά στο πανελλήνιο.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2023, είχαν διαπράξει συνολικά -17- περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -130.000- ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία του 43χρονου καθώς και στην κατοχή του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

· το χρηματικό ποσό των 14.290 ευρώ και

· -2- κινητά τηλέφωνα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.