Δαβάκης: Σωστή ομαδική προσπάθεια για το Παλαιό Πρωτοδικείο

Δήλωση του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας

Πριν λίγο, συμμετείχα στη συνεδρίαση νεοσυσταθείσας επιτροπής του Δήμου Σπάρτης μέσω της οποίας θα γίνει η τελική προσπάθεια για την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου.

Αν η αποπεράτωση του Γεφυριού της Άρτας, σύμφωνα με τον θρύλο, απαιτούσε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα, στην περίπτωση του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, το οποίο θα στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ Παράρτημα Λακωνίας), απαιτείται, στη φάση που βρισκόμαστε, η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας για να επικαιροποιηθεί ένα μέρος της υφιστάμενης Μελέτης.

Στην τελευταία μου συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως (26/5/2021), είχα ζητήσει μεταξύ άλλων και την επίσπευση της σύστασης αυτού του Συμβουλίου και η Υπουργός με διαβεβαίωσε για αυτό.

Στη σημερινή μας σύσκεψη αποφασίσαμε να της αποστείλουμε επιστολή στην οποία θα επισημαίνουμε την αναγκαιότητα αυτή και θα ζητούμε συνάντηση μαζί της.

Ευελπιστώ ότι ο νέος σκόπελος που έχει εμφανιστεί, θα παρακαμφθεί σύντομα για να φτάσουμε επιτέλους στον επιδιωκόμενο προορισμό: το εμβληματικό κτήριο του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, ανακαινισμένο και σύγχρονο, να στεγάσει τα πολύτιμα Γενικά Αρχεία του Κράτους που αφορούν στη Λακωνία. Και όχι μόνο αυτό: να μεταβληθεί σε χώρο έρευνας και μελέτης, ανοιχτό στην κοινωνία και στους ενδιαφερόμενους.