Ενδεχόμενο επιβολής δασμών 100% στο ελληνικό ελαιόλαδο από τις ΗΠΑ

κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια επιβολής υψηλών δασμών σε πολλούς κωδικούς ευρωπαϊκών προϊόντων, ανά-μεσα στα οποία βρίσκεται και το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές που είναι η κορωνίδα της οικονομίας μας και ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών. Το σενάριο αυτό, εάν δρομολογηθεί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους ελαιοπαραγωγούς και τους εξαγωγείς ελαιολάδου και ελιών, αφετέρου για την οικονομία της χώρας και για πολλά νοικοκυριά μιας και θα χαθούν θέσεις εργασίας, ειδικά για περιοχές όπως η Λακωνία που η οικονομία τους βασίζεται στο ελαιόλαδο.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται να προέκυψε στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά σε άλλες χώρες και άσχετους με την οικονο-μίας μας τομείς (αεροναυπηγική βιομηχανία), θα την επηρεάσει όμως, εάν εφαρμοστούν οι εν λόγω δασμοί, σε έναν πολύ νευραλγικό τομέα και μάλιστα

σε μια εποχή που η οικονομία μας προσπαθεί να βρει την πορεία προς την ανάπτυξη και να βγει από το τούνελ της δεκαετούς κρίσης.

κε Υπουργέ,

Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, φαίνεται να έχουν δραστηριοποιηθεί για την αποφυγή του μέτρου αυτού οργανώσεις εξαγωγέων και τυποποίησης ελαι-ολάδου. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για τις προθέσεις και τη δράση του Υπουργείου στο θέμα αυτό. Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ενεργήσετε προκειμένου να απο-φευχθεί αυτό το τραγικό για την οικονομία μας σενάριο.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ