Αύξηση καταγράφουν τα Airbnb στο Ναύπλιο

Τι γίνεται στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές

Την τιμητική τους θα έχουν και αυτό το καλοκαίρι τα καταλύματα που ενοικιάζονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τις εγγραφές των ακινήτων τα οποία διατίθενται με όρους βραχυχρόνιων μισθώσεων να καταγράφουν αύξηση που προσεγγίζει ακόμη και το 70% σε δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς.

Μικρή μείωση, που δεν υπερβαίνει το 8% σε ετήσια βάση, στον αριθμό των εγγεγραμμένων ακινήτων διαπιστώνεται, την ίδια στιγμή, σε προορισμούς κορεσμένους, με τη Ζάκυνθο να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς η ψαλίδα των εγγεγραμμένων καταλυμάτων σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 17%.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb ακινήτων εντοπίζεται στην Κύθνο. Και μπορεί σε απόλυτο αριθμό τα ακίνητα που διατίθενται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η συγκεκριμένη τάση, να είναι μόνο 213, η άνοδος, όμως, φτάνει το 70%.

Ολοένα και περισσότερα είναι τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια και στη Φολέγανδρο, με την άνοδο να ανέρχεται στο 27% σε ετήσια βάση (89 καταλύμματα). Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Άνδρο, στην Αίγινα, στη Σίφνο, στη Μήλο και στην Αμοργό, με τις αυξήσεις να κυμαίνεται από 21% έως 26%.

Στο 20% ανέρχεται η άνοδος των εγγραφών ακινήτων σε Σύρο και Νάξο, ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης, από 10% έως 19%, σημειώνεται στην Τήνο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Ύδρα, τη Σαντορίνη, τη Σέριφο και την Κέρκυρα.

Μικρότερη, μονοψήφια άνοδος διαπιστώνεται σε κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως η Μύκονος, όπου ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ήδη πολύ μεγάλος (2.881). Στο συν 2% είναι η Ρόδος, με τα καταλύματα να ξεπερνούν τα 2.700, ενώ άνοδο 5% καταγράφεται στις Σπέτσες.

Η ηπειρωτική χώρα

Σημαντική ενίσχυση του αριθμού των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια καταγράφεται και σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates. Στη Ναυπακτία διαπιστώνεται αύξηση 23%, 225 εγγεγραμμένα καταλύματα, ακολουθεί ο νομός Ηλείας με άνοδο 22% στα 418 ακίνητα και έπονται Μονεμβασιά, Ναύπλιο και Καλαμάτα με αύξηση 18%, 18% και 17% αντίστοιχα.

Αρνητικό είναι το πρόσημο που σημειώνεται, ωστόσο, σε προορισμούς που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών, με τη Ζάκυνθο να καταγράφει, όπως προαναφέρθηκε, τη μεγαλύτερη απόκλιση στο 17% σε σχέση με πέρυσι. Η Λευκάδα και η Κεφαλονιά ακολουθούν στο μείον 8% σε ετήσια βάση, με την Πάρο να έπεται με πτώση 6%, την Ίο να ακολουθεί στο μείον 4% και την Κέα να σημειώνει οριακή μείωση κατά 1%.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος αριθμός καταλυμάτων εντοπίζεται στην Κέρκυρα με πάνω από 7.000 ακίνητα και ακολουθούν Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφορά ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τ.μ. – 60 τ.μ., με το κόστος διαμονής για μία τετραμελή οικογένεια να μην ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τα 500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εξειδικευμένη εταιρεία AirDNA, το μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα που μισθώνεται βραχυχρόνια μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb στην Ελλάδα διαμορφώνεται για το «καυτό» δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου στα 253 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση καταγράφει άνοδο 17% σε σχέση με πέρυσι.

argolikeseidhseis