Αστρονομική εκδήλωση στη Σπάρτη

Τη Δευτέρα 11/11/2019 και το διάστημα από 14:30 έως τη δύση του Ηλίου, θα γίνει οπτική παρατήρηση με τηλεσκόπια, του σπάνιου αστρονομικού φαινομένου της διάβασης του πλανήτη Ερμή εμπρός από τον Ηλιακό δίσκο. Η επόμενη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε διάβαση του Ερμή εμπρός από τον Ήλιο μας, θα είναι στις 13 Νοεμβρίου 2032.

Η παρατήρηση του φαινομένου θα γίνει από την κεντρική πλατεία Σπάρτης με τηλεσκόπιο εφοδιασμένο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Ο πλανήτης Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός σε απόσταση από το άστρο μας. Η απόστασή του από τον Ήλιο κυμαίνεται από 40-70 εκατομμύρια χιλιόμετρα και για το λόγο αυτό είναι δύσκολη η παρατήρησή του με τηλεσκόπια. Η διάμετρός του είναι περίπου το 1/150ό της Ηλιακής διαμέτρου. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ερμή κυμαίνεται από -170°C έως άνω των 400°C και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 γήινες ημέρες. Οι λεγόμενοι και ως εσωτερικοί πλανήτες Ερμής και Αφροδίτη είναι οι μόνοι που έχουν το «προνόμιο» να μπορούν να «διαβούν» τον Ηλιακό δίσκο αφού οι τροχιές τους τούς φέρνουν ανάμεσα στη Γή και τον Ήλιο.

Επισημαίνουμε εδώ ότι τέτοιου είδους παρατηρήσεις του Ηλίου, μπορούν να γίνουν μόνο με ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια διαβαθμισμένα στο μήκος κύματος του Υδρογόνου α (Ηα) ή με τηλεσκόπια και κυάλια που θα είναι εφοδιασμένα με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα «λευκού φωτός», σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού στα μάτια.

Η εκδήλωση θα γίνει καιρού επιτρέποντος.

Συνδιοργάνωση εκδήλωσης :

Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι»

Δήμος Σπάρτης