Άρτος “ο επιούσιος”

Μία μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλ τσ ζεστό γάλα
3 φλ τσ αλεύρι γοχ
1 κ σ ζάχαρη
1 κ γλ αλάτι
1 κ σ ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
1.    Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και την αφήνετε κατά μέρος. Τοποθετείτε το γάντζο στο μίξερ και ρίχνετε στον κάδο 2 φλ τσ αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό μείγμα γάλακτος-μαγιάς.
2.    Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και αφήνετε να κάνει μερικές αργές περιστροφές, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Προσθέτετε το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος-μαγιάς, το λάδι και το υπόλοιπο αλεύρι.
3.    Αφήνετε το μίξερ να δουλέψει για λίγα δευτερόλεπτα στη μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να πάρει η ζύμη τη μορφή μπάλας. Εάν παρατηρήσετε ότι η ζύμη κολλάει στα χέρια σας, προσθέστε 1-2 κ σ αλεύρι.
4.    Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την ακουμπάτε στον πάγκο της κουζίνας σας και ζυμώνετε με τις γροθιές σας. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα και την χτυπάτε 3-4 φορές με δύναμη στον πάγκο, για να γίνει αφράτη.
5.    Λαδώνετε ελαφρά μια πήλινη, κατά προτίμηση, λεκάνη και βάζετε μέσα τη ζύμη. Τη γυρίζετε 1 φορά για να λαδωθεί παντού. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος, για 40′-50′, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
6.    Βγάζετε τη ζύμη και την ξαναζυμώνετε στον πάγκο. Της δίνεται σχήμα φρατζόλας ή καρβελιού και την τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένη φόρμα ψωμιού. Την χαράζετε στα πλαϊνά και στο επάνω μέρος, την βρέχετε και την πασπαλίζετε με σουσάμι. Την σκεπάζετε και την αφήνετε για 45′, μέχρι να διπλασιαστεί και πάλι σε όγκο.
7.    Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 200ο για 40′-50′. Βγάζετε από το φούρνο και περνάτε με πινέλο βουτηγμένο σε νερό την επιφάνεια, για να γυαλίσει.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο, αναποδογυρίζετε τη φόρμα και το τοποθετείτε επάνω σε μεταλλική σχάρα για να κρυώσει. Τα υλικά είναι για 1 αφράτο ψωμί.