Αραχωβίτης για ΟΣΔΕ | “Mηδενική προετοιμασία και απευθείας αναθέσεις”

«Οι διαλυτικές τάσεις απειλούν το σύστημα ΟΣΔΕ και τις πληρωμές των ενισχύσεων»

Χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική αλλά και με πιθανές σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του ΟΣΔΕ, πορεύεται η Κυβέρνηση-Πρωταθλήτρια στις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια έχουν γίνει απαράβατος κανόνας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί επιδεικτικά απροετοίμαστο τον διοικητικό μηχανισμό για τη νέα ΚΑΠ αλλά και το πληροφοριακό σύστημα, που υποτίθεται ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα πρέπει να είναι έτοιμο για να υποδεχτεί τις αιτήσεις των αγροτών. Μετά δε και την τελευταία ματαίωση μεγάλου τμήματος του ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, μοιάζει προμελετημένο ένα νέο «σερί» απευθείας αναθέσεων, ένα απαράδεκτο “σπάσιμο” του πληροφοριακού συστήματος (ΟΣΔΕ) που θα υποστηρίζει τη συντήρηση αλλά και δυστυχώς τις νέες αιτήσεις.

Με το “σπάσιμο” των αντικειμένων που οι απευθείας αναθέσεις απαιτούν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα παραδώσει εν τέλει την εξυπηρέτηση των αιτήσεων για τη νέα ΚΑΠ σε ένα συνονθύλευμα από κατακερματισμένα αποσπασματικά υπο-συστήματα που είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούν να συνδέονται, να συνεργάζονται αλλά κυρίως να είναι αποτελεσματικά, δίκαια και διαφανή στην εξυπηρέτηση των πολύπλοκων νέων αναγκών.

Το “ραντεβού στα τυφλά” των παραγωγών με τη νέα ΚΑΠ είναι πια γεγονός, θα πάρει όμως εκρηκτικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς σε τι κατάσταση θα είναι το πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις τους.

Οι επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης της ΝΔ στη διασφάλιση των ενισχύσεων των παραγωγών και του δημοσίου απέναντι σε νέους καταλογισμούς και πρόστιμα είναι το αντικείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης κατέθεσε στις 9 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Οι διαλυτικές τάσεις απειλούν το σύστημα ΟΣΔΕ και τις πληρωμές των ενισχύσεων»

Η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ έχει ξεκινήσει και για άλλη μια φορά το πολύπαθο ΟΣΔΕ βρίσκεται στον αέρα. Στις 2 Φεβρουαρίου με την απόφαση με αριθμό 7353, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ματαίωσε την διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για τα δύο από τα τέσσερα έργα που είχε ξεκινήσει το 2021, με διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα I.Συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΣ) ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν αναπτυχθεί το διάστημα 2006-2021 έως 31/12/2022, & III.Συντήρηση και Υποστήριξη της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής των υπηρεσιών του Internet Data Center (I.D.C.), της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής της παροχής υπηρεσιών Disaster Recovery Site (D.R.S.) και Business Continuity Plan (B.C.P.) έως 31/12/2022.

Η επίσημη αιτιολογία αναφέρεται στην σχετική απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού (ΑΔΑ: 6ΡΙ446ΨΧΞΧ-Β5Θ) και «καθ΄ όσον οι οικονομικές και τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης άλλαξαν ουσιωδώς και η εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου δεν ενδιαφέρει πλέον την αναθέτουσα αρχή».

Πέρασε 1,5 έτος από τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν υπήρξε η υπ ́αριθ.55793/29-09-2021 διακήρυξη και το κριθέν τότε σαν αναγκαίο έργο «δεν ενδιαφέρει πλέον την αναθέτουσα αρχή», κοινώς πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων.

Δυστυχώς, με την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά αντίθετα πρόκειται πλέον για ένα πρωτοφανές «σερί» ματαιώσεων, αναβολών, ακυρώσεων διαγωνιστικών διαδικασιών, που οδηγούν με τη σειρά τους, ως δια μαγείας, σε «σερί» απευθείας αναθέσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την υπ’ αριθ. 62102/5/10/22 Απόφαση απευθείας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης πληρωμών παλαιοτέρων ετών 2014-2020 Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ύψος έργου 37.200,00 € αλλά και την 7738/3/2/2023 απόφαση για την έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους (32.736,00 €) τριάντα δύο χιλιάδες επτακόσια τριάντα έξι Ευρώ για την «Παροχή υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας εφεδρικής εγκατάστασης των κρίσιμων βάσεων δεδομένων του Οργανισμού (DRS)».

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του αρμοδίου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επαίρεται ότι το ΟΣΔΕ, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και υπό την ομπρέλα του gov.gr. Όμως, το γεγονός ότι μετά την απόφαση αρ.266/14-12-2022 του Διοικητικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη και προσαρμογή απαιτούμενων Πληροφοριακών Συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027, που σημειωτέον εκδόθηκε εξαιρετικά αργά, η όλη διαδικασία δεν έχει ακόμη προχωρήσει, προεξοφλεί σχεδόν νέες, καθυστερημένες και ατελείς απευθείας αναθέσεις.

1. Επειδή η έλλειψη ουσιαστικής και ολοκληρωμένης πολιτικής, αν όχι και οι υποβόσκουσες σκοπιμότητες, έχουν σαν αποτέλεσμα τις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες έχουν γίνει σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ ο απαράβατος κανόνας για την εξυπηρέτηση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του ΟΣΔΕ

2. Επειδή η Κυβέρνηση της ΝΔ καταρρακώνει το κύρος και απαξιώνει συστηματικά τον Οργανισμό και έχει ήδη επιφέρει σοβαρότατα πλήγματα στην αξιοπιστία του συστήματος των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, με επαπειλούμενα πρόστιμα πάνω από 600 εκ.€, όπως προκύπτει και από την από 19/10/2022 πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ

3. Επειδή έχει ήδη ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ αλλά η προετοιμασία της χώρας, των Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανύπαρκτη φέρνοντας προ των πυλών άλλη μια σειρά από απευθείας αναθέσεις με κατακερματισμό αντικειμένων, αποσπασματικά χωρίς διαφάνεια και χωρίς καμία διασφάλιση ούτε των παραγωγών ούτε και του δημοσίου

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1.Γιατί ενώ κλείνει η τετραετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ δεν έχει στεφθεί με επιτυχία ούτε μια προσπάθεια διενέργειας διεθνούς ηλεκτρονικού και ανοικτού διαγωνισμού αλλά με τις συνεχείς ματαιώσεις εν τέλει καταφεύγει σε σωρεία απευθείας αναθέσεων, οι οποίες δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη και σωστή πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων;

2.Πώς εγγυάται ότι η μέχρι τώρα προετοιμασία της χώρας, των Υπηρεσιών και συστημάτων θα διασφαλίσει την υποβολή της αίτησης, την διενέργεια των ελέγχων με το νέο σύστημα monitoring την ορθότητα των πληρωμών για τη μετάβαση στην νέα ΚΑΠ, χωρίς απώλεια πόρων για τους παραγωγούς και χωρίς πρόστιμα για τη χώρα;

Ο Ερωτών Βουλευτής