Στ. Αραχωβίτης: Το φυσικό αέριο δεν προσφέρεται για μικροπολιτική

Δήλωση-Απάντηση Αραχωβίτη για φυσικό αέριο

Μια περίεργη, ως προς τον τόνο αλλά και την γνώση του θέματος, απάντηση δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, και ειδικά την Σπάρτη. Μια απάντηση σε τόνο αντιπολιτευτικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση!
Η Σπάρτη και η Πελοπόννησος φαίνεται να μένουν εκτός της επέκτασης του δικτύου, θέμα που αναδείξαμε πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλήθος φορέων, και αναμένουμε επίσημη κυβερνητική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ώστε τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μπορεί η ΔΕΔΑ να ασκεί κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και στην ελληνική περιφέρεια.
Το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ με χρηματοδότηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ που είχε σχεδιάσει και εξαγγείλει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΔΑ είχε:
α) μελέτη κόστους – οφέλους από την εταιρεία, λεπτομερής περιγραφή του κόστους της επένδυσης και την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια,
β) δημοπράτηση του έργου των δικτύων που θα γινόταν μέσα στο 2019, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινούσε το 2020.
Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας τον Ιούλιο του 2019 είχε αναγνωρίσει και δεσμευτεί πως «η Περιφέρεια με την αναθεώρηση του προγράμματος του ΠΕΠ θα διαθέσει το ποσό το οποίο απαιτείται, γύρω στα 20 εκat. ευρώ για την κατασκευή των δικτύων».

Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ανάληψη των έργων υποδομής για τα δίκτυα από έναn εργοδότη , το φυσικό αέριο θα φτάσει στη Λακωνία;
Ποιος ιδιώτης θα αναλάβει ένα έργο μη βιώσιμο, χωρίς χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ;
Ποια θα είναι η τιμολόγηση του στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε περίπτωση υλοποίησής του από ιδιώτη;

Θα είναι καλό να μελετάμε τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΔΑ, πριν προβούμε σε δηλώσεις προς δημιουργία εντυπώσεων.
Με παλαιοκομματικές συνταγές τύπου “δημόσιες σχέσεις”, “lifestyle”, “κατόπιν ενεργειών μου”, “προσωπικές εξυπηρετήσεις” κλπ, δεν πρόκειται ποτέ να πάει μπροστά η Λακωνία μας. Από πλευράς μας, συνεχίζουμε… και τη Δευτέρα φέρνουμε κι άλλα μαντάτα!