Εκπαιδευτικό αεροσκάφος έπεσε στις Κολλίνες | Νεκρός ο κυβερνήτης

Σώος ο συγκυβερνήτης – Νεκρός ο κυβερνήτης

Θρήνος στη χώρα με άρωμα … Πελοποννήσου, καθώς την Τρίτη 28.08.2018 το πρωί ένα πολεμικό-εκπαιδευτικό δικινητήριο αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, το οποίο απογειώθηκε από την Καλαμάτα, έπεσε στις Κολλίνες στα σύνορα Αρκαδίας – Λακωνίας και πιο συγκεκριμένα  7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης. Η πυροσβεστική υπηρεσία επιβεβαίωσε στον FLY το συμβάν. Μετά την πτώση εντοπίστηκε ζωντανός ο συγκυβερνήτης, ο οποίος χρησιμοποίησε το σύστημα εκτίναξης, ενώ ο κυβερνήτης δεν τα κατάφερε, καθώς βρέθηκε νεκρός και σε πλήρη αποσύνθεση. Οι αρμόδιες αρχές βρέθηκαν στο σημείο για τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ νωρίτερα αεροσκάφη σάρωσαν την περιοχή για τον εντοπισμό των πιλότων. Επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών από την αεροπορική δύναμη Τρίπολης επιχείρησαν επίσης στο δύσβατο σημείο.

H ανακοίνωση του ΓΕΑ

Η ανακοίνωση του γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το τραγικό δυστύχημα

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Τι είναι η άσκηση περιδίνησης που έκανε το μοιραίο αεροσκάφος του επισμηναγού Βασιλείου

Σύμφωνα με το σενάριο της, το αεροσκάφος αφού έχει πάρει ύψος, μπαίνει σε κατάσταση ανεξέλεγκτης πτώσης, με στόχο οι πιλότοι να επανακτήσουν τον έλεγχο του έως ένα συγκεκριμένο ύψος.
Στην μοιραία πτήση το εκπαιδευτικό T-2 άρχισε να πέφτει ανεξέλεγκτα από ύψος 35.000 ποδών αλλά παρά τις προσπάθειες των πιλότων, ακόμη και όταν το αεροσκάφος έφτασε στα 15.000 πόδια δεν είχαν καταφέρει να το επαναφέρουν.
Και οι δυο πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, ωστόσο ήταν ανεπιτυχής για τον 37χρονο κυβερνήτη, επισμηναγό Νίκο Βασιλείου, καθώς δεν αναπτύχθηκε ο θόλος του αλεξιπτώτου.

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το γεγονός και τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στα δύο ορφανά παιδιά που αφήνει πίσω του.

Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία – Νεκρός ο κυβερνήτης Νικόλαος Βασιλείου

Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ