Αντίθετο το ΠεΣυ Πελοποννησου στο λουκέτο των λιγνιτικών μονάδων

Το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου συντάσσεται με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και με την καθολική αντίθεση των εργαζομένων για πρόωρο κλείσιμο των μονάδων το 2020 και το 2028 και δηλώνει ότι θα πρωταγωνιστήσει σε ενωτικούς και μαζικούς αγώνες για να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση.

Απαιτούμε:

1. Να μην κλείσει το 2020 η μονάδα 3. Ειδικά για την 3 είναι διπλό έγκλημα το κλείσιμό της το 2020 διότι δεν έχει ακόμη αποσβεστεί το κόστος των έργων της περιβαλλοντικής αναβάθμισης (κατασκευή μονάδας αποθείωσης και της τοποθέτησης των φίλτρων) και είναι συνδεδεμένη με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης.

2. Να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες με ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λεκανοπεδίου, η μεν 3 μέχρι το 2025 και η δε 4 μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου το 2035.

3. Να επιστρέψει η λιγνιτική Μεγαλόπολης στη μητρική ΔΕΗ.

4. Να αποκατασταθούν τα εδάφη και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

5. Να γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης ένα συγκροτημένο και σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

6. Να υπαχθεί η περιοχή της Μεγαλόπολης στις ειδικές ρυθμίσεις πρόσθετης ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή και να μην καταρρεύσει.

7. Να αποδοθεί το σύνολο του οφειλόμενου στην περιοχή ΕΑΠ και να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για σοβαρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

8. Να μην ισχύσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας το 2028, αλλά να λειτουργήσουν μέχρι το 2038 όπως στη Γερμανία εκτός από τις μονάδες της Μελίτης και την Πτολεμαΐδα 5, οι οποίες πρέπει να μείνουν στο σύστημα μέχρι τη λήξη του χρόνου ζωής τους το 2050.

9. Να προχωρήσει η αξιοποίηση της γεωθερμίας και η κατασκευή υβριδικών και υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, διότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

10. Να αναπτύξει η ΔΕΗ και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

11. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.

12. Αγωνιζόμαστε για μια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια.

Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς συγκροτούμε:

Α) Αντιπροσωπευτική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων, τα σωματεία των εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, θα προχωρήσει: α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις -συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη. β) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας.

Β) Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για συγκρότηση Πανελλαδικής και Διαπεριφερειακής Επιτροπής Αγώνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους ενεργειακούς δήμους, τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ώστε συντονισμένα να προχωρήσουμε σε συναντήσεις, κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης και την επίτευξη των κοινών μας στόχων