Αντίδωρο φιλίας, σεβασμού και αγάπης

Ο Σπύρος Βέργαδος, το Αρχείο του οποίου βρίσκεται στο 2ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης σε ένα συμπαθητικά διαμορφωμένο χώρο μέσα σε καλαίσθητα ερμάρια, που επιτρέπουν την έρευνα και τη μελέτη του, υπηρέτησε για τριάντα και πλέον χρόνια την εκπαίδευση στη Δυτική Γερμανία.
Το Αρχείο περιλαμβάνει ποικίλου είδους τεκμήρια που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την εκπαίδευση των Ελλήνων στη Γερμανία. Εκτός από το προσωπικό του αρχείο ο Σπύρος Αθαν. Βέργαδος προσέφερε στη Βιβλιοθήκη και σημαντικό χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του έργου της. Το αρχείο είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να μελετήσουν την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στη Γερμανία από το 1960 μέχρι το 1990.
Ο Σπύρος Α. Βέργαδος δεν παραλείπει να επισκεφτεί κάθε χρόνο την πατρίδα δύο και τρείς φορές και να δηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το προσωπικό του Αρχείο, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό. Με την εν γένει δράση και την προσφορά του, τίμησε και τιμά την ελληνική καταγωγή του, για την οποία είναι υπερήφανος, στην αλλοδαπή (Γερμανία), όπου ζει μόνιμα. Αποτελεί ένα θαυμάσιο πρότυπο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και για τη νέα γενιά που μαστίζεται από τη σύγχυση και κρίση αρχών και αξιών, αλλά και από την έλλειψη προτύπων.
Σημείο αναφοράς για τον Σπύρο Α. Βέργαδο όλα αυτά τα χρόνια που με προσήλωση, σεβασμό και αγάπη υπηρέτησε την Παιδεία των Ελληνοπαίδων στην τότε Δυτική Γερμανία, ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη, εκτίμηση και αγάπη που έδινε και έπαιρνε από τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς και άλλους συνεργάτες, που η τύχη έφερε να συνεργαστούν και να μοχθήσουν μαζί του για κοινές αξίες και αρετές στη μακρόχρονη διαδρομή της σταδιοδρομίας του.
Τους ανθρώπους αυτούς ποτέ δεν ξέχασε ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός. Τους θυμάται πάντα με σεβασμό και αγάπη και δεν παραλείπει να τους κρατάει στη μνήμη του με συγκεκριμένες πράξεις.
Πολλοί απ’ αυτούς έχουν φύγει ήδη από την ζωή, ο αμείλικτος χρόνος και η νομοτέλεια της ζωής έκαναν το χρέος τους και στην περίπτωσή τους.
Μεταξύ των συνεργατών και φίλων του, όπως φαίνεται από τον κατάλογο που ακολουθεί βρίσκονται πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων της Γερμανίας, αλλά ευρύτερα στη σύγχρονη πορεία της Ελληνικής Πολιτείας.
Για να τιμήσει τη μνήμη όλων αυτών των στενών συνεργατών και φίλων ο Σπύρος Α. Βέργαδος κατέθεσε συγκινητική δήλωση στο Αρχείο του, η οποία αναφέρει τα εξής:
Σπάρτη Μάρτιος 2019
Στην ιεράν μνήμην των αποβιωσάντων φίλων και συνεργατών μου στην πόλη Ρυσσελχάιμ και περιχώρων της Γερμανίας :
1.Αλεξανδρίδη Θ. Κωνσταντίνο, πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Ρυσσελχάιμ αποβιώσαντα τον Δεκέμβριο 2018,
2.Κερκέζη Πέτρο, αντιπρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Ρυσσελχάιμ,
3.Κουπαράνη Π. Νικόλαο, πρόεδρο της σχολικής εφορείας Ρυσσελχάιμ,
4. Μούτση Μιχάλη, πρόεδρο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ρυσσελχάιμ,
5. Μανωλιάδη Κ. Χρυσόστομο, συνάδελφο και αξέχαστο φίλο στο ελληνικό σχολείο Ρυσσελχάιμ, αποβιώσαντα 20-02-2018,
6. Τσιφάκη Ερωτόκριτο Δημ., άξιο συνεργάτη και φίλο,
7. Κόβε Αλέξανδρο Νικ. ,από την Πρώτη Σερρών αποβιώσαντα το 1985,
8. Πασχαλία σύζ. Αλεξάνδρου Κόβε, από την Πρώτη Σερρών,
9. Κόβε Παναγιώτη Νικ., από την Πρώτη Σερρών,
10.Βασιλική σύζ. Παναγιώτη Κόβε, από την Πρώτη Σερρών,
11.Κουζίμπα Δημήτριο Νέστορος, καλλιτέχνη και υπεύθυνο των πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων του σχολείου και της κοινότητος,
12. Κόσσυφα Παναγιώτη, αποβιώσαντα 28-02-2018,
13.Ευσταθία σύζ. Παναγιώτη Κόσσυφα,
14. Κύρου Αλέξανδρο, αξιότιμο πρεσβευτή της Ελλάδος στη Βόννη, πολύτιμο σύμβουλο των εκπαιδευτικών και του σχολείου στο Ρυσσελχάιμ της Έσσης,
15. Μπακογιάννη Παύλο, δημοσιογράφο συνεργάτη της ραδιοφωνίας Μονάχου, δολοφονηθέντα για τους αγώνες και τις προσπάθειές του για την εθνική συμφιλίωση ,
Στη Μνήμη σας θέλω καταθέσει χρηματικό ποσόν στα ευαγή ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Η μνήμη σας ας είναι αιωνία, αδούλωτοι και άξιοι θεματοφύλακες αξιών σε χαλεπούς καιρούς για το Έθνος και την Πατρίδα. Θα είσθε πάντα ζωντανοί στη μνήμη μου, όσο ζω. Από το σθένος και το ήθος σας έπαιρνα δύναμη, θάρρος και υπερηφάνεια στους δύσκολους ,αλλά τίμιους αγώνες μας.
Καλή αντάμωση!!! Ο δικός σας Σπύρος
Spyros Vergados M.A.Heinr.Hunerkopf –Weg 24 d-65474 Bischofsheim tel.06144/42679

Είναι βέβαιο ότι η κοινοποίηση αυτής της συγκινητικής πράξης και τα λίγα λόγια ,που επιβάλλει να καταθέσουμε η στάση ζωής και η πολύπτυχη προσφορά του Σπύρου Βέργαδου, θα προσκρούσουν στη σεμνότητα και ταπεινότητα που τον διακρίνει.
Ας μας συγχωρέσει όμως την πρωτοβουλία ,γιατί ο ίδιος μπορεί να μη επιθυμεί την προβολή, αλλά η κοινωνία μας έχει ανάγκη από πρότυπα και πρόσωπα ,τα οποία πρέπει να προβάλλονται, για να παραδειγματίζονται οι νεώτεροι .