Ανεμογεννήτριες στη θέση Ζήρεια Κορινθίας: Επιστολή Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου προς ΡΑΕ

Προς Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας (Ρ.Α.Ε.) – Τρίπολη 12.02.2021

Αξ/μα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας,

με αφορμή την αντικατάσταση άδειας (απόφαση ΡΑΕ 0001/2021) που αναρτήθηκε την 05/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για τοποθέτηση 21 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) Κορινθίας, εντός των ορίων του Δήμου Σικυωνίων και του Δήμου Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης,σας μεταφέρουμε την έντονη αντίθεση σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου της φιλοξενίας, αλλά και των κατοίκων της περιοχής σε μια ανάλογη προοπτική.

Πάνω από 50 οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς από όλο το νομό, έχουν πάρει θέση υπέρ της προστασίας της Ζήρειας & κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΡΑΕ, στους Δήμους Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης δύναται να τοποθετηθούν πάνω από 300 ανεμογεννήτριες.To όρος Κυλλήνη (Ζήρεια) αποτελεί το υψηλότερο βουνό της Κορινθίας και το δεύτερο υψηλότερο της Πελοποννήσου. Η Ζήρεια είναι μια από τις περισσότερο σημαντικές περιοχές χλωρίδας της Ελλάδας. Είναι Προστατευόμενη Περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, φιλοξενεί σχεδόν 1000 είδη χλωρίδας & πανίδας και χαρακτηρίζεται από σπουδαία & σπάνια Βιοποικιλότητα.Η Λίμνη Στυμφαλίακαι η Χαράδρα της Φλαμπουρίτσας βρίσκονται στους πρόποδες της Ζήρειας και τροφοδοτούνται με κρυστάλλινο πόσιμο και αρδευτικό νερό από αυτή. Είναι δύο Προστατευόμενες Περιοχές τεράστιας οικολογικής & οικονομικής σημασίας.Όλα συνθέτουν ένα οικοσύστημα σε αρμονία με τον άνθρωπο, σε μια περιοχή αλώβητη ακόμα από δρόμους και βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως οι ανεμογεννήτριες.Οι απαιτούμενες εργασίες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ζήρεια, θα προκαλέσουν σύμφωνα με τους Δήμους Σικυωνίων & Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης:

1. Μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος 2. Μη αναστρέψιμο πλήγμα στην τοπική οικονομία & στον αειφόρο τουρισμόΟι ορεινές περιοχές της Στυμφαλίας, του Φενεού και των Τρικάλων, που περικλείουν το όρος Ζήρεια, έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικός πόλος τουριστικής ανάπτυξης, με τεράστιες ακόμη προοπτικές ήπιας ανάπτυξης. Ειδικά τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας από τους κορυφαίους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου221 00 Κάψια-ΑρκαδίαT. +30 2710 225081 | F. +30 2710 227340E-mail: info@topel.grΟι περιοχές γύρω από τη Ζήρεια αποτελούν ένα οικονομικό τουριστικό κέντρο, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο τοπικό εισόδημα και την απασχόληση:στην περιοχή δραστηριοποιούνται πλέον των 100 μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών, στα οποία απασχολούνται εκατοντάδες ντόπιοι εργαζόμενοι και πλήθος συμπληρωματικών δραστηριοτήτων εστίασης και αναψυχής, γεγονός υψίστης σημασίας για τους ιδίους και τις οικογένειές τους. Οι ανεμογεννήτριες στο όρος Ζήρεια είναι μία επένδυση που θέτει σε κίνδυνο τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις, προσφέροντας συγκριτικά ελάχιστες εγχώριες μόνιμες θέσεις εργασίας.Όλο αυτό το περιβάλλον σήμερα αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο τόσο από την εγχώριο αγορά, λόγω της εγγύτητας της περιοχής από την Αθήνα, όσο και εισερχόμενων τουριστών, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες μέσα σε ένα σπάνιο φυσικό πλούτο. Σημειώνουμε ότι η Ζήρεια είναι το κοντινότερο βουνό στην Αθήνα με 8 κορυφές άνω των 2000μ και αποτελεί αγαπημένο και “εύκολο” προορισμό των Αθηναίων ορειβατών. Υπενθυμίζουμε ότι στον ορεινό όγκο της Ζήρειας λειτουργούν 3 Ορειβατικά καταφύγια και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας.Τα τελευταίαχρόνια αναπτύσσεται έντονα ο Πεζοπορικός, Ορειβατικός και Αναρριχητικός Τουρισμός στην Ορεινή Κορινθία, με χιλιάδες Έλληνες και ξένους πεζοπόρους και αναρριχητές, μεμονωμένους αλλά και σχολές, να την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να απολαύσουν το αγαπημένοτους άθλημα.

Στην περιοχή που δύναται να γίνει η τοποθέτηση μάλιστα συναντάται ένα από τα πιο γνωστά ορειβατικά μονοπάτια στην Ελλάδα, η ανάβαση στις κορυφές της Μικρής Ζήρειας, αλλά και τμήμα του σχεδιασμένου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μονοπατιού Hermes trail, το οποίο περνά από τη Σπηλιά όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε ο Θεός Ερμής.Ένα από τα τελευταία και ελπιδοφόρα νέα είναι το κάλεσμα επιφανών επιστημόνων και κατοίκων που οραματίζονται ένα βιώσιμο μέλλον για την περιοχή, μέσω της προστασίας και της ανάδειξης της Στυμφαλίας και της Ζήρειας (Όρος Κυλλήνη) σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.Η άποψή μας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Ζήρειας δεν είναι διαφορετική από την φωνή των υπολοίπων φορέων σε όλη την Ελλάδα που επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο και η ένστασή μας, μεταξύ άλλων, εστιάζεται επιπλέον και στην παντελή έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, που αποτέλεσε και αντικείμενο πολλών προσφυγών που έγιναν αποδεκτές στο ΣτΕ έναντι τέτοιων εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο σημαίνει απλά ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους επέμβαση στο περιβάλλον δεν έχει λάβει υπόψη της, τις υπόλοιπες ανάγκες, δυνατότητες και προβλήματα μιας περιοχής, τους διαθέσιμους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις αναπτυξιακές παραμέτρους, αλλά ούτε και στοιχειώδη λογικά προαπαιτούμενα.Επιπλέον, έχει και άκρως οξύμωρο χαρακτήρα καθ’ ότι δεν μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι φορείς της Πολιτείας από τη μία να επενδύουν σε υποδομές, προβολή και να παροτρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του οικοτουρισμού και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης (που σημαίνει μεταξύ άλλων σεβασμό στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα και διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και προϊόντων) και από την άλλη να σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων, ισοπεδώσεις κορυφογραμμών, αποψιλώσεις δασών και εγκατάσταση εκατοντάδων πυλώνων που υπονομεύουν όλα τα προηγούμενα.

Κι εδώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι εγκαταστάσεις αιολικών δεν περιορίζονται στις πολυάριθμες ανεμογεννήτριες στις περίοπτες θέσεις των τουριστικών μας περιοχών αλλά επεκτείνονται και στα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής που απαιτούν.

 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Μαρινάκος

Ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Κουτσόπουλος