Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Γαλλία – 1.000 συλλήψεις

45.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα της αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες χώρες

Στο χάος η Γαλλία. Ο θάνατος ενός 17χρονου που προσπάθησε να ξεφύγει από τροχονομικό έλεγχο και τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικού ήταν το έναυσμα για εκτεταμένα επεισόδια σε όλη τη χώρα.

Η Γαλλία είχε να ζήσει τέτοια εξέγερση από την εποχή των «κίτρινων γιλέκων» αν και πολλοί κρίνουν πως αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Μόνον χθες, τέταρτη ημέρα των επεισοδίων οι Αρχές προχώρησαν σε 994 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία, αριθμός ρεκόρ όπως αναφέρεται.

Μία νέα πραγματικότητα τείνει να διαμορφωθεί στη Γαλλία, καθώς για 5η συνεχόμενη νύχτα οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε πεδίο μάχης και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των εξαγριωμένων πολιτών. Ο θάνατος του 17χρονου Naher από αστυνομικό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης, αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, καθώς οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο ήρθε να προστεθεί στη δεδομένη δυσαρέσκεια μετά το προεδρικό διάταγμα για την άνοδο στα ηλικιακά ορια συνταξιοδότησης, στην ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα του μέσου Γάλλου και στη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μετατρέπονται για 5η νύχτα σε φρούρια και εμπόλεμες ζώνες, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, το βράδυ του Σαββάτου θα πατραταχθούν ξανά 45.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα της αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες χώρες.