“Ανασυγκρότηση” για το Δήμο Ανατολικής Μάνης

Προς  Δημότες ( Άρχοντες και Αρχόμενους ) του Δήμου Ανατολικής Μάνης

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, να αναφερθούμε στον κόσμο, στους πολίτες αυτού του Δήμου, να καταγράψουμε τους λόγους που μας ανάγκασαν να πάρουμε την πραγματικά δύσκολη απόφαση, για μας, τις οικογένειες μας & τις επαγγελματικές μας ενασχολήσεις, να επιχειρήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά ή το φίδι από την τρύπα, ανάλογα με πως το βλέπει και αντιλαμβάνεται ο/η κάθε πολίτης.

Ο τόπος είναι μικρός και ευλογημένος, οι  άνθρωποι που ζουν εδώ, άλλοι και λίγοι, είναι πλούσιοι, βολεμένοι, ίσοι μεταξύ τους, προνομιούχοι, προικισμένοι με την εύνοια της εξουσίας και περισσότεροι άλλοι πτωχοί, αδικημένοι, ταλαιπωρημένοι, κυνηγημένοι, φοβισμένοι, κρυμμένοι, εκμεταλλευόμενοι, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις, καθ’ υποταγμένοι στην μοίρα που τους επιβάλλει η Άσκηση της Εξουσίας  από την Δημοτική Αρχή, έκθαμβοι μπροστά στην χλιδή και σιωπηλοί μπροστά στην αλαζονεία των Συμπεριφορών πολλών Δημοτικών Συμβούλων, που νέμονται τα ιδιαίτερα προνόμια και δικαιώματα που έχουν υφαρπάξει από την έλλειψη αυτοσεβασμού, σεβασμού, παιδείας, γνώσεων και του, εκ του νόμου προβλεπόμενου, ελέγχου από συνεργούς κρατικούς αρμόδιους που καραδοκούν ευκαιρίες ανταπόδοσης και συμμετοχής στο όποιο νοητό ή υλικό λάφυρο προκύψει.

Ζούμε σε μία κατάσταση οικονομικού βανδαλισμού εξ΄ αιτίας της άνευ Αρχών Διοίκησης, μίας άνευ προηγουμένου κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού και του όποιου αξιακού κώδικα εξ΄ αιτίας της εναγώνιας επιδίωξης της συμπάθειας και ευμένειας των κατεχόντων Δημοτικής Εξουσίας, σε μια πρωτοφανή καταστροφή της  πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού αγαθού στο όνομα μίας εξόφθαλμης και χυδαίας μετατροπής αυτών των αγαθών σε κέρδος με οιανδήποτε τρόπο και κόστος.

Συγκεκριμένα:

Όταν ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, μέχρι σήμερα, μετά από μία σχεδόν δεκαετία, δεν έχει την προβλεπόμενη Διαχειριστική Επάρκεια και όταν οι Μελέτες των  έργων δεν εκπονούνται σύμφωνα και υποχρεωτικά με τις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές  (Ε.ΤΕ.Π.), χρήση  των οποίων έγινε  υποχρεωτική  σε όλα τα  Δημόσια  Τεχνικά  Έργα μετά την έγκριση 440 ΕΤΕΠ  (πρώην ΠΕΤΕΤ) από τις 30.07.2012.

ΤΟΤΕ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ:

Γιατί ο κ. Δήμαρχος στην  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/11/2017 είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου: «Κανένας νόμος δεν σου απαγορεύει να προχωράς μία μελέτη και παράλληλα να παίρνεις τις αδειοδοτήσεις, εγώ έτσι φροντίζω όλα τα χρόνια και γι’ αυτό γίνονται και τα έργα, γιατί εάν προχωρήσουμε να πάρουμε το α, το  β, το γ, το δ,  δεν θα γίνει ποτέ τίποτε και όταν θα κάνεις την ανάθεση, τότε πρέπει να έχεις τις αδειοδοτήσεις (Συν. Δ.Σ. 24/11/2017)(Πηγή Mani News)

Γιατί, σύμφωνα με τις γνώσεις μας και τις συνειδήσεις μας, σχεδόν όλα τα «περίφημα» έργα είναι προβληματικά, δεν πληρούν τις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές, πάσχουν νομιμότητας, και χρειάζονται επισκευές και συμπληρώσεις.

Γιατί η πρώτη «επίθεση» στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης του Γυθείου ήταν χωρίς καμιά προτέρα μελέτη ή και γενικότερα προβλεπόμενη εκ του νόμου αδειοδότηση,  στο κατακρήμνισμα των πενηντάχρονων  τουλάχιστον Δένδρων στο Περιβολάκι.

 Γιατί ενώ δέκα περίπου χρόνια τώρα πληρώνουμε επιπλέον  80% + ΦΠΑ στον λογαριασμό του Νερού, για αναγκαία έργα της ποιότητας του παρεχόμενου αγαθού, παραλείποντας μάλιστα την οφειλόμενη εκ του νόμου έγγραφη ενημέρωση μας κάθε Ιούνιο, μαθαίνουμε εκ στόματος του Δημάρχου ξαφνικά ότι για την «Διασφάλιση ποιότητας και ποσότητας του νερού»  πρέπει να αναλάβει  ιδιωτική εταιρεία την Διαχείριση της ΔΕΥΑΑΜ. και ότι «ο εργολάβος δεν θα πληρώνεται, λοιπόν, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, με τις ζημιές που θα αποκαθιστά αλλά με το νερό που θα προσφέρει στο ρολόι του καταναλωτή και ο οποίος θα είναι και υπεύθυνος για να πάει το νερό».(Οδηγία2014/23/ΕΕ αρθ.4 παρ.2  αποκλείονται συμβάσεις παραχώρησης στον τομέα της ύδρευσης, και εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ,  λόγω ζωτικής σημασίας του ύδατος ως δημόσιο αγαθό.) (παράβαση αρθρ.75 παρ.Ια7 του Νόμου 3463/2006)

Σημειωτέων η ΔΕΥΑΑΜ έχει πάρει δάνειο 300.000,00 € για να πληρωθεί ο ΦΠΑ και ο Δήμος μπήκε ως εγγυητής !!!!

Γιατί ο περίφημος «πετυχημένος Βιολογικός», σύμφωνα με τις γνώσεις μας και τις συνειδήσεις μας, όχι μόνο δεν λειτουργεί σωστά αλλά αντιθέτως, εξαιτίας των τροποποιήσεων της αρχικής μελέτης δημιουργεί τεράστια προβλήματα περιβαλλοντικά και οικονομικά (παρακάμψεις για εκτόνωση του δικτύου σε χαντάκι που χύνεται στον Ξηριά, στην Θάλασσα, σε περιόδους αιχμής έχουμε υπερχείλιση των φρεατίων, οικονομική επιβάρυνση για παρεχόμενες υπηρεσίες ιδιωτικών βυτιοφόρων λημμάτων, επιβάρυνση περιβαλλοντική των κτημάτων και του υδροφόρου ορίζοντα με την ρίψη στερεών τοξικών αποβλήτων πέριξ του βιολογικού σταθμού στην Λίμνη).

Γιατί, το περίφημο νέο Γήπεδο δεν ανταποκρίνεται στις τεχνικές Προδιαγραφές που είναι παγκοσμίως γνωστές εξαιρουμένων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, μιας και υπολείπεται μία λωρίδα τρεξίματος και χωρίς κυκλοφοριακό κόμβο.

Γιατί, το πολυδιαφημισμένο Λιμάνι του Γυθείου ως «νέο Γεφύρι της Άρτας» αντί να λειτουργήσει ως Λιμάνι πλοίων, τουριστών, οικονομικής ανάπτυξης, μας δημιουργεί την αίσθηση ενός Λιμανιού πεδίο μαχών αυτοαπασχολούμενων μικρών επιχειρήσεων που παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι στις δήθεν ακατανόητες πρωτοβουλίες της Κραταιάς Δημαρχιακής Αρχής που αρέσκεται σε Επιδείξεις Αυταρχικής Υπεροπτικής Εξουσίας, περιφρονώντας τον μόχθο και τις αγωνίες των ανθρώπων που δημιουργούν υπεραξίες, σε αντίθεση με αυτούς που σουλατσάρουν την χλιδή τους, την αναίδεια τους, το θράσος τους, την ασέβεια τους, την κακία τους και την ανασφάλεια τους.

Αλήθεια, άραγε πόσα MASTER PLAN θα πληρώσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν μερικές «γενικού συμφέροντος» επιθυμίες, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η τεχνική παραλαβή του έργου και να λειτουργήσει το Λιμάνι;.

Γιατί, χωρίς καμία οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία, χωρίς να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, αυθαίρετα και παράνομα κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια επί του οδοστρώματος του Επαρχιακού Δρόμου  Γυθείου – Αρεοπόλεως,  και ενώ το έργο έχει κριθεί παράνομο από την αρμόδια εκ του νόμου Επιτροπή εδώ και ένα χρόνο, καμία Υπηρεσία κανένας Αρμόδιος δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και η αποκατάσταση του επαρχιακού Δρόμου.

Φυσικό επακόλουθο της νοοτροπίας, «της ύβρεως στους θεούς» εκ μέρους αυτών που κατέχουν την Εξουσία, το απελπιστικό έλλειμμα τους σε παραστάσεις,  αισθητική,  φαντασία, αυτογνωσία μετέτρεψε το γραφικότερο σημείο του Γυθείου, την χερσαία Ζώνη, σε εμπόλεμο βομβαρδισμένο τοπίο. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ !!!!

Γιατί πραγματικά ακαριαία κατεδαφίστηκαν οι κερκίδες του Γηπέδου του Γυθείου, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η αντίστοιχη επιφάνεια ως πάρκινγκ, σημειωτέων ότι το γήπεδο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια τα χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης παραδόθηκαν στα πόδια των εγκαταλειμμένων αλλά προσοδοφόρων αδέσποτων ζώων, στην αδιαφορία των Διοικούντων, η μόνιμη μέριμνα της εξουσίας ήταν να σπαταλούνται χρήματα για εργάκια άχρηστα, λίγη πέτρα εδώ και λίγη πέτρα εκεί, μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος παππούς και η τελευταία γιαγιά, γιατί άλλωστε να μεριμνήσουμε για την αποκατάσταση των μονοπατιών και των πεζούλων, προκειμένου  να μπορούν να μαζέψουν τις ελιές τους, γιατί άλλωστε να τους διασφαλίσουμε καθημερινή τακτική δημοτική συγκοινωνία σε όλα τα χωριά, προκειμένου να τους χαρίσουμε την ποινή της μοναξιάς και της απομόνωσης και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπορούν να δουν ξανά τον κόσμο; Λεφτά για πέτρες έχουμε, για ανθρώπους όχι.

Γιατί ξαφνικά, τα νεκροταφεία γίνανε μαγαζιά γωνία, ούτε τους νεκρούς να θάβουμε αν δεν πληρώνουμε τον οβολό στον χάροντα, μας συγχωρείται, στο ταμείο του Δήμου θέλαμε να πούμε. Κάποτε ακούστηκε σε δημόσια συζήτηση  «να μην τους δίνουμε άδεια θανάτου αν δεν πληρώνουν» αλλά ευτυχώς κάποιος άλλος το έσωσε φωνάζοντας «όχι, όχι άδεια ταφής είναι το σωστό».

Γιατί ίσως βρεθεί κάποιος ιδιώτης πάλι για να τα συντηρεί, μιας και ο Δήμος δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό. !!!

Γιατί στα σιωπηλά η μισή σχεδόν έκταση του Δήμου Ανατολικής Μάνης δια νυκτός μετατράπηκε από ιδιοκτησίες απογόνων γενιών ολόκληρων σε Δημοτική Γη ( χωρίς, συμβόλαια, τίτλους, εγγραφές στα Υποθηκοφυλακεία), προκειμένου, κατά την αίσθηση μας, να εξυπηρετηθούν όχι δημόσια  συμφέροντα, αλλά, όπως νομιμοποίηση και κατοχύρωση επιχορηγήσεων κτηνοτρόφων, ανεμογεννήτριες και λοιπές μεγάλες επενδύσεις για εκλεκτούς.

Γιατί ο Δήμος «αγόρασε» εμμέσως πλην σαφέστατα και υποθηκευμένο οικόπεδο για την ανακύκλωση των σκουπιδιών, με δωρεές από τους αιρετούς, τους απλούς πολίτες, τους επιτηδευματίες, που κατέθετε ο καθένας, άλλος πολλά και άλλος λίγα, στον Ιδιωτικό Λογαριασμό Τραπέζης Δημοτικού Συμβούλου (τροφοδοτικό λογαριασμό του ευγενούς σκοπού) ο οποίος τα παρέδωσε (;), τα  μεταβίβασε (;) σε επώνυμο γνωστό επιχειρηματία της περιοχής, προκειμένου να εξαγοράσει αυτός το ενυπόθηκο Δάνειο του οικοπέδου και στη συνέχεια το έκανε δωρεά στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, άγνωστο αν ωφελήθηκε της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής, άγνωστο πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν, αν περίσσεψαν  τι απ έγιναν; .

Σημειωτέων όλα αυτά συνέβησαν σε καθεστώς capital control. !!

Γιατί ίσως βρεθεί κάποιος άλλος ιδιώτης πάλι για να αναλάβει την διαχείριση του έργου της ανακύκλωσης,  μιας και ο Δήμος δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό!

Γιατί από το 2011 όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν χρηματοδοτήσει τα σχολεία του Δήμου Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαίδευσης αθροιστικά με 1.305.000,00 ήτοι 794.813,76 € στην Αβάθμια και 510.459,29 € στην Ββάθμια  αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αναρτημένες αποφάσεις τόσο του Δήμου όσο και των Σχολικών Επιτροπών στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι 31/12/2018.

Γιατί, σύμφωνα πάντα με τις αναρτημένες αποφάσεις των Σχολικών Επιτροπών Αβάθμιας και Ββάθμιας  και του Δήμου στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχουν κατανεμηθεί στα επί μέρους Σχολεία της Αβάθμιας 529.866,61 και στα Σχολεία της Ββάθμιας 206.689,87 αντίστοιχα μέχρι 31/12/2018.

Γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω τα διαθέσιμα που πρέπει να έχουν οι Σχολικές Επιτροπές, όπως προβλέπει ο Νόμος, στα αντίστοιχα Βιβλιάρια Καταθέσεων η μεν Αβάθμια Σχολική Επιτροπή είναι 264.947,15 € η δε Ββάθμια Σχολική Επιτροπή είναι 303.769,42 € έως τις 31/12/2018.

Γιατί κατά περίεργο τρόπο, στις αρχές του 2019 τέθηκε Θέμα έκτακτης επιχορήγησης από τον Δήμο για την Αβάθμια Σχολική Επιτροπή ύψους άνω των 20.000,00 € και οι Διευθυντές των Σχολείων διαμαρτυρήθηκαν για την μη κάλυψη Λειτουργικών Δαπανών των Σχολείων τους, που έχει ως αποτέλεσμα την μη εύρυθμη λειτουργία  αυτών.

Γιατί μας δημιουργείται η αίσθηση ότι, τα όρια του οικισμού στο Μαυροβούνι έτσι ξαφνικά και αθόρυβα, επεκτάθηκαν κατά κάποιες μόνο περιουσίες όπως επίσης και στον Κούμαρο τα όρια του Γυθείου έφυγαν από την κορυφογραμμή και έπεσαν στους πίσω πρόποδες του βουνού.

Γιατί ενώ κατασκευάζουν πεζοδρόμια (π.χ. από την διασταύρωση της Κρανάης μέχρι το Δεσποτικό) όταν γίνεται από πολίτη ένσταση τότε τολμούν, να αποστείλουν έγγραφο όπου σκίζοντας τα ιμάτια τους επιμένουν ότι δεν κατασκεύασαν κανένα πεζοδρόμιο αλλά αντικατέστησαν Σ.Α.Ο. – Φωτιστικών και διαμόρφωσαν τα πρανή του επαρχιακού δρόμου και αντικατέστησαν τις προστατευτικές μπάρες,  καταθέτοντας μάλιστα και την μελέτη της ΤΥΔΚ του 2010 με τίτλο «Μελέτη Κατασκευή Νέου Πεζοδρομίου από Νήσο Κρανάη έως Διακλάδωση προς Μαυροβούνι» αφού προηγουμένως έχουν προσαρτήσει καινούργιο εξώφυλλο με τίτλο «Αντικατάσταση Σ.Α.Ο. – Φωτιστικών και Διαμόρφωση Πρανών».

Γιατί οι Αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Σπάρτη, που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της νομιμότητας των Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν δέχονται ενστάσεις από πολίτες (όπως συγκεκριμένα και για την προαναφερόμενη περίπτωση), μας δημιουργούν την αίσθηση, ότι κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν, αφήνουν εντέχνως (;) να περάσει η διορία που προβλέπει ο νόμος για την εξέταση της προσβαλλομένης απόφασης, με αποτέλεσμα αντί να κρίνουν την νομιμότητα της απόφασης, την τεκμαίρουν, πολλάκις δε παραπληροφορούν τους πολίτες όταν τους θέτουν ερωτήματα αναφορικά με την κείμενη νομοθεσία.

Γιατί τα πρόστιμα πέφτουν βροχή για διάφορα έργα πού έχουν γίνει χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αντί να καταλογίζονται στους υπεύθυνους Δημοτικούς Συμβούλους, αυτοί τα καταλογίζουν  σε εμάς τους πολίτες, και τα εγγράφουν προς εξόφληση στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Γιατί αντί ο Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να προβαίνει  σε καταλογισμούς ως εκ του νόμου οφείλει, προκλητικά  ποιεί την νήσσαν, εγκρίνοντας τα αντίστοιχα προς πληρωμή χρηματικά εντάλματα όπως και τα αλλά επιβληθέντα πρόστιμα στον Δήμο για μία πλειάδα παράνομων έργων που έχουν κριθεί ως τέτοια από αρμόδιες Επιτροπές και Δικαστήρια.

Γιατί οι παρεμβάσεις, ( ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση ), του δασικού δρόμου του Κούμαρου, που ξεκινά από το νεκροταφείο της Ανάληψης περιμετρικά του Γυθείου, έγινε αφορμή εμπλοκής του Δασαρχείου Γυθείου με την Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα και αυτό, διότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν να κλείσει την Επαρχιακή Οδό Γύθειο – Αρεόπολης και να κατευθύνει την κυκλοφορία από τον Κούμαρο.

Γιατί έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί, παράξενες συμπεριφορές ανοχής, σύμφωνα με την δική μας αίσθηση δικαίου, από μία σειρά ορισμένων Αρμόδιων Υπαλλήλων της Αρχαιολογίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, του ΣΕΕΔΔ Περιφερειακό Γραφείο Τρίπολης.

Γιατί η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία  της ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ έχει καταντήσει κάτι το αδιάφορο και αστείο, όταν πολίτες  μαζεύουν υπογραφές για να δηλώσουν τις διαμαρτυρίες τους για διάφορα θέματα, όπως το 80%+ΦΠΑ καπέλο στο νερό, την υφαρπαγή των νεκροταφείων, το κλείσιμο της πλατείας και των πέριξ δρόμων στην Αρεόπολη, η προσπάθεια να κλείσει ο επαρχιακός δρόμος από το λιμάνι μέχρι την Κρανάη στο Γύθειο, η προσπάθεια να κλείσει ο εσωτερικός δρόμος του Γυθείου από την ΔΕΗ μέχρι το Ηρώο, τότε γίνονται τηλεφωνικά ερωτήματα σε πολλούς υπογράφοντες από την Δημοτική Αρχή προκειμένου να εξακριβωθεί (τι άραγε;) «εάν ξέρουν τι έχουν υπογράψει». !!!! ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

.Γιατί  όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα που διαχειρίστηκε και διέθεσε η Δημοτική Αρχή για προμήθειες και έργα σε προμηθευτές και εργολάβους, το μεγαλύτερο μέρος αυτών, πήγαν όχι σε επαγγελματίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης αλλά σε επαγγελματίες της Σπάρτης, Σκάλας, Άργους, Αθήνας κ.τ.λ.

Γιατί οι απ’ ευθείας αναθέσεις έχουν πραγματικά την δική τους ιστορία, είναι μια υπόθεση που μόνο οι από τον Νόμο προβλεπόμενες Υπηρεσίες έχουν την Υποχρέωση να αποφανθούν για την νομιμότητα τους.

Αναφέραμε  ενδεικτικά τους παραπάνω λόγους που μας ανάγκασαν να πάρουμε την πραγματικά δύσκολη απόφαση, για μας, τις οικογένειες μας και τις επαγγελματικές μας ενασχολήσεις, και σας καλούμε σε μια παν δημοτική συστράτευση προκειμένου να παλέψουμε και να υλοποιήσουμε

την Ολική

 « Α Ν Α Σ Υ Γ Κ Ρ Ο Τ Η Σ Η »

του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 

Θα απαιτήσουμε από τα Αρμόδια Ελεγκτικά Όργανα της Πολιτείας, αφού πρώτα κάνουν τους προβλεπόμενους εκ του Νόμου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ και ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ελέγχους στον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα  αυτού, να παραλάβουν τον Δήμο και να τον παραδώσουν στην επόμενη νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή .

Πιστοί στις ρύσεις των Αρχαίων ημών Προγόνων

 «Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: Πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους. Δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με   τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας. Τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων.» [Αγάθων Αρχαίος Τραγικός ]

 «Καμιά τέχνη και καμιά εξουσία δεν έχει ως αντικείμενο της ασχολίας της την δική της προσωπική ωφέλεια, αλλά […] το αντικείμενο της εξουσίας και των προσταγών της είναι η ωφέλεια του εξουσιαζόμενου, και το κάνει αυτό έχοντας εμπρός στα μάτια της το συμφέρον του εξουσιαζόμενου που είναι ασθενέστερος και όχι το συμφέρον του ισχυρότερου.» «.. οι καλοί δεν παρακινούνται ούτε από χρήματα ούτε από τιμές να γίνονται άρχοντες γιατί δεν τους αρέσει ούτε λαμβάνοντας φανερά τον μισθό του αξιώματός τους να χαρακτηρίζονται ως έμμισθοι, ούτε να στιγματίζονται ως κλέφτες επωφελούμενοι κρυφά από την άσκηση της εξουσίας ούτε πάλι η δόξα μπορεί να είναι κίνητρο γι’ αυτούς, αφού δεν αγαπούν τη δόξα. Δεν πρόκειται λοιπόν αυτοί να αποφασίσουν να γίνουν άρχοντες, αν δεν αναγκαστούν και  απειληθούν με τιμωρία…  Και η πιο βαριά τιμωρία (για κάποιον έντιμο) είναι το να εξουσιάζεται από κάποιον χειρότερό του, στην περίπτωση που δεν αποφασίζει ο ίδιος να αναλάβει την εξουσία.» [Πλάτωνας για την εξουσία (άρχοντες – πολιτικούς) και τους εξουσιαζόμενους (αρχόμενους – πολίτες)] [Πολιτεία, Βιβλίο Α, 346-347].

Με εκτίμηση

Ντάβος  Ανδρείκος

Γιώργος Κατσαφούρος