Ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Έλους-Λεήμονα

Παρέμβαση Νεοκλή Κρητικού

Μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή του Έλους και του Λεήμονα ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός διαπίστωσε την ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων. Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια καταβάλλει ούτως ή άλλως μεγάλες προσπάθειες για να καθαρίσει την κοίτη του ποταμού, στα περιοριστικά ως προς το εύρος και το χρόνο πλαίσια, μιας και η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura, γεγονός που προϋποθέτει μία σειρά από αδειοδοτήσεις και ενέργειες, ο κ.Κρητικός κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δυνατότητα εκτέλεσης εκτάκτων αντιπλημμυρικών έργων, συγκεκριμένα εκβάθυνση και καθαρισμό, με μεγάλα μηχανήματα, της κοίτης με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρακάτω ολόκληρη η ερώτηση του κ.Κρητικού:

«Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες έντονων καιρικών φαινόμενων στην ελληνική επικράτεια. Φαινομένων των οποίων η συχνότητα τείνει να μας πείσει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πλέον περισσότερες και μεγαλύτερες στην πατρίδας μας.

Είδαμε όλοι με μεγάλη αγωνία και θλίψη τα τραγικά γεγονότα στην Εύβοια και κυρίως στην περιοχή της Καρδίτσας. Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» με τη σφοδρότητα που χτύπησε την περιοχή της θεσσαλικής πολής, τους ανέμους και την πολύ έντονη βροχόπτωση δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στη συγκεριμένη περίπτωση ήταν εκτεταμένα με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων συνανθρώπων μας.

Στη Λακωνία ο ποταμός Ευρώτας μαζί με τους παραπόταμους δημιουργούν ένα μεγάλο δίκτυο υδατορεμάτων. Πολύ συχνά παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στην περιοχή του Έλους, της Σκάλα και του Βλαχιώτη.

· Στις 25 Ιανουαρίου 2019 είχαμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς υπερχείλισαν οι παραπόταμοι Ταβέρνιζα και Βόλβας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι περιοχές Σκάλας, Βλαχιώτη και Έλους, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σκάλας – Βλαχιώτη και στην επαρχιακή οδό Αστέρι – Έλους.

· Επίσης, όπως όλοι οι θυμόμαστε τον Σεπτέμβριο του 2016 και συγκεκριμένα στις 6 με 7 του μηνός, η θεομηνία που έπληξε ολόκληρη τη χώρα, άφησε στη Λακωνία ένα νεκρο στο Βλαχιώτη.

· Παλαιότερα δε το Νοέμβριο του 1999 θρηνήσαμε επίσης θύματα από την υπεριχείλιση του Ξεριά.

Μεγάλες είναι και οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Για παράδειγμα σε περίπτωση υπερχείλισης του Βασιλοποτάμου στη Σκάλα Λακωνίας κινδυνέουν 40,000 στρέμματα εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών καλλιεργειών.

Με δεδόμενο ότι ο έλεγχος του νερού στις κοίτες των ποταμών μπορεί να ελεγχθεί είτε με μεγάλα φράγματα ανάντι, δηλαδή κοντά στην πηγή τους είτε με μικρότερα φράγματα κατάντι, και κυρίως στους παραποτάμους, όπως επίσης και με σημαντικά έργα καθαρισμού αυτών είναι επιτακτική η ανάγκη, για τη διασφάλιση όχι μόνο των περιουσιών των συμπολιτών μας στις περιοχές, αλλά κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, εκτέλεσης εκτεταμένων καθαρισμών στην κοίτη του ποταμού Ευρώτα, ιδιαίτερα ανάμεσα στις περιοχές Έλους και Λεήμονα, όπου η κοίτη του ποταμού είναι πολύ ψηλά και ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι μεγάλος.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια καταβάλλει ούτως ή άλλως μεγάλες προσπάθειες για να καθαρίσει την κοίτη του ποταμού, στα περιοριστικά ως προς το εύρος και το χρόνο πλαίσια, μιας και η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura, γεγονός που προϋποθέτει μία σειρά από αδειοδοτήσεις και ενέργειες, υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης εκτάκτων αντιπλημμυρικών έργων, συγκεκριμένα εκβάθυνση και καθαρισμός, με μεγάλα μηχανήματα, της κοίτης στην περιοχή ανάμεσα στο Έλος και στον Λεήμονα, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής;

Με εκτίμηση,

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»