Άλσος Γουδέ | Τι συνέβη τελικά με τους ευκάλυπτους;

Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το έργο της ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων πλησίον του Άλσους Γουδέ απασχολεί την τοπική κοινωνία της Σπάρτης από το 2021, όταν και ολοκληρώθηκε η απαιτούμενη μελέτη και ακολούθησε η ένταξή του σε χρηματοδοτικό εργαλείο. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με σημεία στάθμευσης, καθώς και τη φύτευση 58 νέων δένδρων.

Όπως την ανάπλαση της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και το Open Mall, έτσι και το συγκεκριμένο έργο ανέλαβε να φέρει σε πέρας η εταιρεία ΔΟΜΗΚΑΤ. Ωστόσο, από πλευράς δήμου Σπάρτης εκφράστηκαν δημόσια, προ μηνών, προβλήματα που έχουν προκύψει με τον ανάδοχο, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η έκπτωσή του τόσο από την ανάπλαση της Παλαιολόγου όσο και από το Άλσος Γουδέ.

Η συνέχεια αναμενόταν αυτή την εβδομάδα στο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου θα ετίθεντο επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα των δύο έργων, μεταξύ των οποίων και η ένσταση του εργολάβου στην κήρυξή του ως εκπτώτου από το Δήμο Σπάρτης. Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν το συμβούλιο, εμβρόντητοι πολίτες διαπίστωσαν ότι στην περιοχή του Γουδέ, συνεργεία έκοψαν 33 ευκάλυπτους που κοσμούσαν το συγκεκριμένο δρόμο που οδηγεί στο Μυστρά.

Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων στον Fly, αλλά και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι πολίτες ζητούσαν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη, καυτηριάζοντας την εν λόγω ενέργεια τόσο για αισθητικούς όσο και περιβαλλοντικούς λόγους.

Όπως σημείωσε ο κύριος Κώστας Βαρζακάκος σε δηλώσεις του στον Fly, βάσει της σύμβασης, η κοπή των ευκαλύπτων ήταν η πρώτη δέσμη εργασιών που καλούνταν να φέρει σε πέρας ο ανάδοχος, ο οποίος είχε και την απαραίτητη άδεια για το σκοπό αυτό, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση περί έκπτωσής του ή μη δεν έχει τελεσιδικήσει. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να απομακρύνει τους κορμούς των εν λόγω δένδρων, για λόγους ασφαλούς διέλευσης οχημάτων και περαστικών. Ο κύριος Βαρζακάκος διευκρίνισε επίσης στον Fly ότι βάσει της βιβλιογραφίας και της μελέτης που έγινε για το συγκεκριμένο έργο, οι ευκάλυπτοι δεν ενδείκνυνται σε περιπτώσεις δημιουργίας πεζοδρομίων, καθώς θεωρούνται επικίνδυνοι λόγω χαρακτηριστικών, και ως εκ τούτου επελέγη άλλος τύπος δέντρου προς φύτευση.

Τελικά, χθες, Τετάρτη, το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεδρίασε στην αρκαδική πρωτεύουσα, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και συσκέφθηκε για την επόμενη ημέρα της ανάπλασης της Παλαιολόγου και του Άλσους Γουδέ. Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.