Alive Sparta – Διαδρομές Μνήμης: Έρευνα με ερωτηματολόγιο

Της Κωνσταντίνας Ταμπάκη

Το Alive Sparta: Διαδρομές Μνήμης είναι μια μελέτη (μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία) που αφορά στη δημιουργία ιστορικών διαδρομών μέσα στο δημόσιο χώρο της πόλης, και έχει σκοπό να ζωντανέψει – όπως δηλώνει και ο τίτλος – τη νεότερη κληρονομιά του τόπου.

Πως, όμως, ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;
Η Σπάρτη είναι ευρέως γνωστή για το πλούσιο και ένδοξο πολιτισμό της. Συχνά, ωστόσο, πέφτουμε στην παγίδα να ταυτίζουμε την πόλη με το αρχαίο παρελθόν: τη σπαρτιατική αγωγή, τον Λυκούργο, τον Λεωνίδα (κ. λπ.), που αδιαμφισβήτητα η συμβολή τους ήταν σημαντική για την αρχαία κληρονομιά του τόπου, αλλά και του έθνους ολόκληρου.
Το νεότερο κομμάτι της ιστορίας, ωστόσο, δεν έχει αναδειχθεί εξίσου με το αρχαίο, και παραμένει άγνωστο σε σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας. Θες η πολιτική της εκάστοτε διοικητικής αρχής; Θες τα δημόσια εκπαιδευτήρια, που δεν αφιερώνουν ουσιαστικές διδακτικές ώρες για την τοπική ιστορία; Πέρα από ορισμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μεμονωμένες δράσεις και εκδηλώσεις (βλ. ιστορικούς περιπάτους της Πνευματικής Εστίας), η νεότερη ιστορία της Σπάρτης χάνεται σταδιακά στη λήθη του χρόνου και μαζί της ερειπώνονται ή και κατεδαφίζονται σημαντικά ιστορικά κτήρια, στων οποίων τα θεμέλια κρύβονται σημαντικές ιστορίες.
Αυτή η κατάσταση επιβάλλεται να αλλάξει. Οι ιστορικές πολιτιστικές διαδρομές, που σχεδιάζονται για τη Σπάρτη, προσφέρουν μόνιμη παρουσία της νεότερης κληρονομιάς μέσα στη πόλη, ξυπνούν μνήμες, αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας, συμβάλουν στη βιωσιμότητα της πόλης.
Για το «Alive Sparta: Διαδρομές Μνήμης» πραγματοποιείται μια έρευνα που καλεί τους κατοίκους και καταγόμενους της Σπάρτης να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη νεότερη ιστορία του τόπου, ενώ παράλληλα ζητείται η γνώμη τους για τις ιστορικές διαδρομές.
Η έρευνα έχει τη μορφή σύντομου ερωτηματολογίου και θα την βρείτε ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πηγή της φωτογραφίας: http://spartaarchitecture.blogspot.com/