Αλέξης Τσίπρας: “Ασύμμετρο φαινόμενο οι πυρκαγιές”

Επέστρεψα εσπευσμένα, διέκοψα το ταξίδι μου μόλις πληροφορήθηκα ότι η κατάσταση στην Αττική ήταν εκτός ελέγχου. Και πράγματι, η εικόνα που αποκόμισα τόσο από τον αέρα όσο και από τις πληροφορίες που μου έδωσαν εδώ στο Συντονιστικό Κέντρο, είναι μια εικόνα ενός ασύμμετρου φαινομένου.

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 600 άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και πάνω από 300 οχήματα επιχειρούν σε τρία μεγάλα μέτωπα, το ένα στον Κάλαμο είναι υπό μερικό έλεγχο. Τα άλλα δυο, δυστυχώς, δεν είναι υπό έλεγχο, ευτυχώς όμως, έχουν κοπάσει προς ώρας οι ισχυροί άνεμοι.

Το ένα είναι στην περιοχή της Κινέτας των Μεγάρων και το άλλο στην περιοχή του Βουτζά, όπου δίνουμε αυτή τη στιγμή και την μεγαλύτερη έμφαση, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους, συνανθρώπους ,συμπολίτες μας, που βρίσκονται, καθώς ο αέρας, ο άνεμος και η πυρκαγιά είχε κατεύθυνση δυτική ,βορειοδυτική, και έφερνε την φωτιά προς τη θάλασσα, κάποιοι από αυτούς, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις παραλίες της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση με σχεδόν όλα τα Σώματα σε συντονισμό. Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, που σε λίγο θα συνδράμει και αυτός, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τούτη την ώρα, εγώ θέλω να απευθύνω μια έκκληση προς όλους και όλες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται.

Βρίσκονται συμπολίτες μας σε κίνδυνο. Έκκληση όμως, και προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό που προέχει δεν είναι τούτη την ώρα, όσο και αν για τον καθένα μας είναι ανεκτίμητο, η περιουσία ,το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αυτό που τούτη την ώρα έχει αξία μεγαλύτερη από κάθε άλλο και κάθε τι, είναι η ανθρώπινη ζωή.

Συνεπώς, όλοι θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι οι ανθρώπινες ζωές. Οι περιουσίες, όλα όσα έχουν μια υλική αξία, ξαναγίνονται. Οι ανθρώπινες ζωές είναι αυτές που δεν μπορούν να ξαναγυρίσουνε.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση, ενότητα, προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και για τη χώρα.

Θα ήθελα, να απευθύνω όμως, και ένα βαθύ ευχαριστώ, ειλικρινές ευχαριστώ, σε όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες που με αυτοθυσία από το πρωί βρίσκονται στις επάλξεις. Τους εθελοντές, κυρίως όμως τους Πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες που με αυτοθυσία έχουν καταφέρει να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές. Είμαστε δίπλα τους, όλος ο κρατικός μηχανισμός τούτη την ώρα βρίσκεται επί ποδός και στόχος όλων μας είναι να περιορίσουμε την καταστροφική συνέπεια ενός ασύμμετρου, επαναλαμβάνω, φαινομένου. Προς ώρας δεν έχω να κάνω καμία παραπάνω δήλωση.

Λασκαράτος: Κύριε Πρόεδρε εκφράσατε τον προβληματισμό σας για τις πολλές εστίες, βλέπετε προσπάθεια αποσταθεροποίησης;

Δεν είναι τώρα αυτή η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και νομίζω, όταν θα έρθει η στιγμή, θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει.  Τούτη την ώρα όμως, αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί επαναλαμβάνω, είναι μια δύσκολη νύχτα.

Δηλώσεις υπουργού Επικρατείας

Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα. Ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών, παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς, που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό.
Από την πρώτη στιγμή, στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα.
Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά, καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος, με κατεύθυνση προς την παραλία στο Μάτι.
Εκεί, δυστυχώς, είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά, δυστυχώς, και νεκρών, από πολίτες που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών, δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες, εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά.
Η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.
Τούτη την ώρα, πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις ανατολικές ακτές της Αττικής, με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από 9 σκάφη του Λιμενικού, 2 του Πολεμικού Ναυτικού, μία φρεγάτα και ένα αρματαγωγό, καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη, υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος.
Ταυτόχρονα, ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή, συμβάλλοντας στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.
Όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες από τις ακτές στο λιμάνι της Ραφήνας, από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία, τα οποία έχει διαθέσει η Ένωση Ξενοδόχων, καθώς και σε άλλους διαθέσιμους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτήν τη στιγμή, ο συντονισμός των επιχειρήσεων γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου βρίσκεται επικεφαλής ομάδας Υπουργών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και από το Ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το ΚΕΠΙΧ του Λιμενικού, υπό τον υπουργό Ναυτιλίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται επί τόπου στο λιμάνι της Ραφήνας.
Αύριο, με το πρώτο φως της ημέρας, θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία, αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο.
Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα, που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια.
Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε.
Μοναδικό μας μέλημα, αυτήν τη στιγμή, είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί.