Αίτημα για ένταξη Πάρνωνα, Όρους Σαγιάς & Κάβο Μαλέα στις ΠΑΔ

Συνάντηση Νεοκλή Κρητικού με τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά

Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά συναντήθηκε χθες ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, αιτήθηκε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος την ένταξη στις Περιοχές Άνευ Δρόμου («Απάτητα Βουνά») του Πάρνωνα, του όρους Σαγιάς στη Μάνη και του Κάβο Μαλέα στα Βάτικα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.

Ο κ. Κρητικός σημείωσε ότι οι περιοχές είναι σημαντικές περιοχές ανάπαυσης για τα αποδημητικά πουλιά.

Συγκεκριμένα για το όρος Σαγιάς, ανέφερε ότι ευδοκιμούν σπάνια ενδημικά φυτά όπως ο κρόκος (Crocus niveus) και η φριτιλλάρια (Fritillaria davisii), ενώ οι περισσότερες διαδρομές είναι τύπου ορεινής πεζοπορίας και διασχίζουν περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλο τμήμα του πολιτιστικού πλούτου της Μανιάτικης υπαίθρου, με ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα.

Αντίστοιχα στον Κάβο Μαλέα απαντώνται σπάνια ενδημικά φυτά της Ελλάδας, όπως το nepeta scordotis, linaria hellenica και σημαντικά ευρήματα με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Κρητικός δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης: «Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της απολύτου προστασίας ορεινών όγκων με ιδιαίτερο φυσιολατρικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η Λακωνία είναι ένας τόπος με σπάνιο φυσικό πλούτο και πρέπει να τον διαφυλάξουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές.»