AGROSPARTA | Ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος

Ξεκίνησε η νέα ελαιοκομική περίοδος για τη συγκομιδή της ελιάς Καλαμών. Η περίοδος συγκομιδής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο διότι φέτος είναι μια όψιμη χρονιά, λόγω των καιρικών συνθηκών που καθυστέρησαν τον έγκαιρο χρωματισμό των ελιών.

Από άποψη ποσότητας, αναμένεται σοδειά με ικανοποιητικές ποσότητες, καλύτερης ποιότητας σε σχέση με την περσινή όσον αφορά τις προσβολές από έντομα και μύκητες. Πέρα όμως από τις ασθένειες, οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν άλλα δύο κριτήρια ποιότητας, τον καλό χρωματισμό και τα καλά μεγέθη των ελιών, τα οποία αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα ποιότητας της παγκόσμιας αγοράς.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν η συγκομιδή να γίνεται με όλες τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.

Οι ελιές Καλαμών συγκομίζονται όταν οι καρποί είναι ώριμοι και το χρώμα τους μαύρο. Η τοποθέτηση του καρπού χρειάζεται να γίνεται σε καθαρά τελάρα, τα οποία να έχουν οπές για τον αερισμό του καρπού, χωρίς την παρουσία ξένων σωμάτων όπως ξύλα, πέτρες, φύλλα κ.α. Η μεταφορά των ελιών θα πρέπει να γίνεται γρήγορα και να τοποθετούνται άμεσα σε άλμη. Οι παραγωγοί καλό θα είναι να προωθούν τον ελαιόκαρπο αμέσως στα εργοστάσια για επεξεργασία. Εάν όμως επιθυμούν να κρατήσουν τις ελιές στις αποθήκες τους και να τις διαθέσουν αργότερα θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ορισμένες προδιαγραφές από άποψη χρωματισμού και μεγεθών των ελιών καθώς επίσης και εξοπλισμού, υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος.

Η εταιρεία AGROSPARTA που ασχολείται με την επεξεργασία-συσκευασία και εμπορία προϊόντων ελιάς, εύχεται σε όλους τους αγρότες καλή δύναμη και να έχουν μια καλή σοδειά. Το εργοστάσιό μας στον Κλαδά Λακωνίας δέχεται καθημερινά ελιές από τις 8:00 το πρωί έως 19:00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27310-25264.

Λιακάκου Γιούλα

Γεωπόνος, Επιστ. Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, ΓΠΑ

Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου AGROSPARTA