Κατάκολο | Νορβηγικό ενδιαφέρον για το λιμάνι

Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για το λιμάνι του Κατακόλου μετά το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η Νορβηγία για την παροχή τεχνογνωσίας στη δημιουργία νέων ή επέκταση των υπαρχόντων προβλήτων του λιμανιού. Σήμερα το απόγευμα ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του ΔΛΤ Τάκης Αντωνακόπουλος μαζί με τον αντιπρόεδρο Νίκο Ψάρρη και άλλους συνεργάτες του θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα αυτό και αρκετά άλλα που αφορούν στο λιμάνι του Κατακόλου, συνολικά υπό το αναπτυξιακό πρίσμα.

“Υπάρχει ένα πρόγραμμα Νορβηγών με τίτλο “ελληνικά λιμάνια” μέσα από τη λογική ανταπόδοσης της Νορβηγίας στην ΕΕ και είναι δωρεάν. Έχουν μια πατέντα με πτυσσόμενη κατασκευή που ουσιαστικά μεγαλώνει ένα λιμάνι. Θα το εξετάσουμε και θα το διεκδικήσουμε αυτό το θέμα. Παράλληλα θα εξετάσουμε την προοπτική του home port για το Κατάκολο. Είμαστε θετικοί και προς το ζήτημα της Νορβηγικής βοήθειας αλλά και του home port” ανέφερε ο δήμαρχος μιλώντας στο ilialive.gr

Το θέμα του υδατοδρομίου θα συζητηθεί και αυτό καθώς εκκρεμμεί η περιβαλλοντική μελέτη.

Αύξηση των αφίξεων – Προχωρά η ασφάλεια του λιμανιού

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ακόμα πως στον προγραμματισμό της κρουαζιέρας του 2020 υπάρχουν 20 αφίξεις παραπάνω από το 2019, αν και είναι πιθανό έως τον Απρίλιο, που διαμορφώνεται το πρόγραμμα της σεζόν να έχουν προστεθεί και άλλες αφίξεις.

“Προχωράμε το θέμα της ασφάλειας, όπου είχε καθυστερήσει και υπήρξαν κάποια προβληματάκια. Προχωράμε ζητήματα που αφορούν την υδροδότηση των πλοίων, η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων των πλοίων. Τα έργα που θα γίνουν δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία του λιμανιού. Αναθεωρούμε το σύστημα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων με επέκταση του σχεδίου, ενώ θα μπει και τάξη στην αναρχεία του μεταφορικού έργου” σημείωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Του ζητήσαμε να σχολιάσει την πενταετία που πέρασε στο λιμάνι Κατακόλου και ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του ΔΛΤ, δήλωσε πως “θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα. Δεν μου αρέσει να μηδενίζω το έργο των άλλων. Είναι μια άποψη που δεν αφορά μόνο το λιμάνι αλλά το δήμο ευρύτερα. Αν είχαμε σύστημα ασφαλείας στο λιμάνι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις θα είχαμε και μεγαλύτερα έσοδα από τα πλοία. Και τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι μεγάλα και μπορεί να μας δώσει άλλες δυνατότητες. Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτά τα δεδομένα και να κοιτάμε πως θα πάρουμε από τις εταιρίες, τρία – τέσσερα λεωφορεία των εκδρομών. Πρέπει να δούμε τι θέλουμε, να δούμε τα μεγέθη, να δούμε τι προσφέρουμε ως λιμάνι στις εταιρίες που μας επιλέγουν και να πράξουμε” σχολίασε ο δήμαρχος Πύργου.