Πρωτότυπες προτάσεις για μπομπονιέρες από την Agrosparta

Η αγάπη και προτίμηση ενός νέου ζευγαριού στα προϊόντα της εταιρείας μας, οδήγησε στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μπομπονιέρας για μια ιδιαίτερη και σημαντική στιγμή για αυτούς, τη βάπτιση της κόρης τους στο Νεοχώρι Μεσσηνίας! Έχοντας επιλέξει ένα καλοκαιρινό θέμα για τη βάπτιση, κατασκευάστηκαν πρωτότυπες δημιουργίες που περιελάμβαναν βαζάκια με νιφάδες αλατιού “FOS” και αλάτι με ρίγανη “FOS” της Εταιρείας AGROSPARTA, τοποθετημένα σε κομψά ξύλινα κουτιά, που αποτέλεσαν μια ξεχωριστή επιλογή με ιδιαίτερη φινέτσα. Η βασική ιδέα είναι το κουτάκι της μπομπονιέρας να περιέχει θησαυρούς της φύσης κρυμμένους στο βυθό, δηλαδή τη ρίγανη, ένα ανεκτίμητο δώρο του Ταϋγέτου και τις νιφάδες αλατιού, ένα αγαθό που μας προσφέρει η θάλασσα της Μάνης.
Οι μπομπονιέρες αποτελούν ευχαριστήριο δώρο και ενθύμιο από τις κοινωνικές εκδηλώσεις γάμου ή βάπτισης προς τους καλεσμένους και είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του φτάνουν έως την αρχαία Ελλάδα, όπου προσέφεραν στους καλεσμένους αμύγδαλα και καρύδια ανακατεμένα με μέλι. Η ιστορία της μπομπονιέρας ξεκίνησε από τον Λουδοβίκο, το βασιλιά της Γαλλίας, ο οποίος ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του έδινε ως δώρο μικρά κουτάκια από κρύσταλλο, διακοσμημένα με χρυσό που περιείχαν καραμέλες. Ο βασιλιάς ονόμαζε αυτό το δώρο “bobonierre” που προέρχεται από την λέξη “bon bon” η οποία σημαίνει καραμέλα.


Τη συνήθεια αυτή διατήρησαν στη συνέχεια οι πρώτοι Ευρωπαίοι αριστοκράτες οι οποίοι προσέφεραν γλυκά σε γάμους, γεννήσεις και βαπτίσεις. Αργότερα καθιερώθηκε να δωρίζονται στους γάμους γλυκά με βάση το μέλι ή γλυκά του κουταλιού με ξηρούς καρπούς που συμβόλιζαν την ευτυχία και τη γονιμότητα.
Η κλασική μορφή της μπομπονιέρας είναι το τούλι που περιέχει πάντοτε μονό αριθμό κουφέτων, με συνηθέστερα τα 5 κουφέτα, τα οποία συμβολίζουν τα εξής: υγεία, μακροζωία, χαρά, ευημερία και γονιμότητα. Τελευταία, τα ζευγάρια τείνουν να ξεφεύγουν από την παραδοσιακή μπομπονιέρα και να προσεγγίζουν με πιο φρέσκια ματιά το υφος, το είδος και την μορφή της.
Πλέον στην αγορά υπάρχει πληθώρα παραλλαγών της κλασικής μπομπονιέρας, με πρωτότυπες αλλά ταυτόχρονα δημιουργικές ιδέες που χαρίζουν μια όμορφη θεματική νότα στις εκδηλώσεις του γάμου και της βάπτισης. Έχει γίνει στροφή στις επιλογές φυσικών προϊόντων, για παράδειγμα επιλέγονται ως μπομπονιέρες μπουκαλάκια με μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, γλυκάνισο, με αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, μέντα, λεβάντα, βασιλικό αλλά και με αποξηραμένα φρούτα όπως πορτοκάλια και λεμόνια.
Μια πρωτότυπη πρόταση είναι θεματικές μπομπονιέρες αποτελούμενες από βαζάκια με ελιές ή και πάστα ελιάς, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Η ελιά ως διαχρονικό σύμβολο της αναγέννησης και του φωτός πρωταγωνιστεί συχνά ως επιλογή διακόσμησης σε γάμους και βαπτίσεις και συνδέεται με την ιστορία του τόπου μας. Τοποθετημένα σε μικρά ατομικά βαζάκια, οι ελιές και η πάστα ελιάς, αποτελούν μια νέα και ταυτόχρονα γευστική πρόταση.
Μια ακόμα δημιουργική ιδέα για μπομπονιέρες είναι τα βαζάκια με νιφάδες αλατιού, που ταιριάζουν σε καλοκαιρινούς γάμους ή βαπτίσεις και παραπέμπουν στο ελληνικό καλοκαίρι. Το αλάτι ταυτόχρονα συμβολίζει την απομάκρυνση της κακής ενέργειας αλλά και τη σοφία σύμφωνα με τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων. Οι πρωτότυπες και συμβολικές αυτές μπομπονιέρες με βασικό τους χαρακτηριστικό φυσικά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, εντυπωσιάζουν τους καλεσμένους και αποτελούν μοναδικές ιδέες που προσθέτουν ιδιαίτερο χρώμα στο γάμο ή τη βάπτιση.

Σύνταξη κειμένου: Μπέτυ Κυριακούλια, Front Office AGROSPARTA
Υπό την επιμέλεια της κ. Argentina Dumitrescu-Niarchos, Υπεύθυνη Επικοινωνίας AGROSPARTA
www.agrosparta.gr