Ελαιόλαδο: Σενάρια ρύθμισης της ισπανικής αγοράς

Σε «συναγερμό» βρίσκεται το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας (MAPA) για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο και λαμπαντέ). Ο Γενικός Γραμματέας Γεωργίας και Τροφίμων, Fernando Miranda, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ισπανικής διεπαγγελματικής ελαιολάδου, συζήτησε την εξέλιξη των τιμών και κατέθεσε τέσσερα «σενάρια» για την ρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου στους ελαιοκομικούς φορείς της χώρας, αφού από την μελέτη των στοιχείων φάνηκε ότι δεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Το σενάριο που θα επιλέξουν οι ελαιοκομικοί φορείς θα αναλάβει η ισπανική κυβέρνηση να το καταθέσει στις αρχές ανταγωνισμού και γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις με στόχο την εφαρμογή του.

Προτάσεις για εξισορρόπηση της αγοράς
Το ισπανικό υπουργείο κατέθεσε τέσσερις διαφορετικές προτάσεις με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς ελαιολάδου. Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από την διεπαγγελματική όσο και από τις οργανώσεις παραγωγών της χώρας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέθεσαν μια δική τους πρόταση «αυτορρύθμισης» της αγοράς, με απόσυρση 300.000 τόνων (αναφέρθηκε σε σχετικό κείμενο του ΑγροΤύπο), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 210 του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κοινής Οργάνωσης των Αγορών.

Στη συνάντηση προέκυψε ότι, αν και οι ισπανικές εξαγωγές αυξήθηκαν αξιοσημείωτα τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφεραν να φέρουν ικανοποιητικές τιμές για όλους τους παραγωγούς.

Ακόμη συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από την επέκταση της καλλιέργειας ελαιώνων στην Ισπανία, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση, πάνω από 100.000 εκτάρια (1 εκτάριο=10 στρέμματα) τα τελευταία 5 χρόνια. Αναλύθηκε η εξέλιξη των εξαγωγών ελαιολάδου και η συμπεριφορά των διεθνών αγορών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ισπανικές τιμές παραγωγού κατά την έναρξη της περιόδου 2018/2019 σημείωσαν μείωση σε όλες τις κατηγορίες σε ποσοστό 18,75% και κατά την περασμένη εβδομάδα (27/5-2/6) η μείωση έφτασε σε ποσοστό 43%, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές τιμές.

Στο μεταξύ οι φορείς της διεπαγγελματικής ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείο ότι αποδέχτηκε η ρουμανική προεδρία της ΕΕ την ισπανική πρόταση για την ένταξη στην ΚΑΠ μετά το 2020 ενός μηχανισμού «ρύθμισης» της αγοράς ελαιολάδου.

Σταύρος Παϊσιάδης