10η απονομή βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς» στη Μονεμβασιά

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη ετήσια γιορτή του «Αγρότη της Χρονιάς».

Τα βραβεία θεσμός που έχει καθιερώσει η εφημερίδα Agrenda, αναδεικνύοντας την απονομή τους σε ημέρα γιορτής για όλους τους αγρότες, συνδέονται φέτος με την ιστορική περιοχή της Μονεμβασιάς και το φιλόξενο αρχοντικό Κινστέρνα. Η ολοήμερη εκδήλωση συζητήσεων και απονομής των βραβείων έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί στις αίθουσες του αρχοντικού.

Σε έναν τόπο με άμεση αναφορά στην αγροτική παραγωγή, όπου κυριαρχούν αιωνόβιες ελιές και παραδοσιακοί αμπελώνες, ο «Αγρότης της Χρονιάς» έρχεται να ξεδιπλώσει τις αρετές της ελληνικής γεωργίας και να αναδείξει λαμπρά παραδείγματα πρωταγωνιστών του αγροτικού γίγνεσθαι.

Κεντρικός ομιλητής στη φετινή εκδήλωση του «Αγρότη της Χρονιάς» θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος θα εστιάσει  σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της Ημερίδας, επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη του τραπεζικού τομέα, παράγοντες της αγοράς μηχανημάτων και τεχνοκράτες από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων, κυρίως δε, καταξιωμένοι για τη δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να αναπτύξουν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και να αναπτύξουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά projects.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή των τριών βραβείων:
– Αγρότης της Χρονιάς
– Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς
– Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς
Θα απονεμηθούν επίσης δύο τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα και πρωτοβουλίες
με καταξιωμένη παρουσία και ιδιαίτερη συμβολή στα αγροτικά δρώμενα.

Λίγα λόγια για τους νικητές των Βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς 2019»

Αγρότης της Χρονιάς
Ο οργανωτικός καρπουζάς και συνάµα οικονοµολόγος από την Αµαλιάδα, Παναγιώτης Πασσάς, θέλει µέσα στα επόµενα πέντε χρόνια να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε φρούτα και λαχανικά. Σύµµαχοί του στην προσπάθεια αυτή, τα αδέλφια του Βασίλης και Νίκος, ενώ οι τρεις τους, ακολουθούν τον δρόµο που άνοιξε ο, πρωτοπόρος σε καλλιεργητικές µεθόδους, πατέρας τους, ∆ηµήτρης Πασσάς. Με υποδοµές, τεχνολογικό εξοπλισµό και επένδυση στη γη, τα αδέρφια Πασσά διατηρούν µια από τις µεγαλύτερες εκµεταλλεύσεις στην αγροτική περιοχή της Ηλείας, στοχεύοντας στην κατάκτηση της εγχώριας αγοράς.

Κτηνοτροφoς της Χρονιάς
Η ενηµέρωση είναι τρόπος ζωής για τον 36χρονο Σοφοκλή Φιλιππίδη από τις Σέρρες, ο οποίος κυνηγά όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση µιας σύγχρονης κτηνοτροφικής µονάδας. Η κτηνοτροφία είναι οικογενειακή παράδοση στην περίπτωση του Σερραίου αγελαδοτρόφου, η επιτυχία όµως και τα µελλοντικά σχέδια για µεταποίηση, προσωπικό του στοίχηµα. Σήµερα η επιχείρηση του διαθέτει ένα ζωικό κεφάλαιο 200 αγελάδων της φυλής Χολστάιν και άλλα 200 παράγωγα, από τα οποία ο 36χρονος κτηνοτρόφος παράγει γύρω στους πέντε τόνους ηµερησίως.

Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς
Ένας συνεταιρισµός µε προτεραιότητες και 130 επιµελείς βιοκαλλιεργητές ελιάς ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ροβιών. Με γνώµονα την προστασία της παραγωγής των µελών του, ο πρωτεργάτης πρόεδρος της οργάνωσης Νίκος Βαλλής, πυρηνικός µηχανικός ταυτόχρονα, εξηγεί πως η συλλογικότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό που ξεχωρίζει το συνεταιρισµό Ροβιών, είναι αφενός η ρηξικέλευθη σκέψη σε ό,τι αφορά τις καλλιεργητικές τακτικές των αγροτών και αφετέρου το συλλογικό πνεύµα που χαρακτηρίζει τα µέλη του, µε το οποίο κατάφεραν να προσδώσουν υπεραξία στον τόπο και το προϊόν τους και να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισµό.