Μαρμελάδα φράουλα από τη Μαίρη Παναγάκου

Μαρμελάδα φράουλα. Ξεχωριστή συνταγή για τους αναγνώστες του Flynews.gr από τη Μαίρη Παναγάκου
Υλικά
1 κιλό φράουλες
600 γρ ζάχαρη
1 ποτηράκι χυμό φρ πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι.
Τρόπος παρασκευής
1. Σε λεκάνη με νερό και 1 ποτηράκι μηλόξυδο, ρίχνουμε τις φράουλες και αφήνουμε για 5′ να πλυθούν καλά. Ξεπλένουμε με 2-3 νερά και καθαρίζουμε προσεκτικά,
με μυτερό μαχαίρι τα κοτσάνια.
2. Σε απλωτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο απλώνουμε την μισή ζάχαρη, από πάνω τις φράουλες κομμένες στα 4 και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ραντίζουμε
γύρω γύρω με τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε για 1/2 ώρα, να βγάλουν τους χυμούς τους και να χρωματιστεί η ζάχαρη.
3. Βράζουμε την μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά και προσέχουμε να μην “φουσκώσει” και χυθεί απ’ έξω. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ξαφρίζουμε με τρυπητή
μεταλλική κουτάλα. Δεν χρειάζεται να την πολτοποιήσουμε γιατί όσο βράζει θα λιώνουν οι φράουλες. όταν παρατηρήσουμε μικρές μικρές φουσκαλίτσες να συγκεντρώνονται
στο επάνω μέρος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά.
4. Αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Την επομένη ανακινούμε την κατσαρόλα και εαν η επιφάνεια της “ρυτιδιάζει” τότε σημαίνει
ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Εαν είναι ακόμα νερουλή τότε βράζουμε για 10′ από τη στιγμή που θα πάρει βράση σε σιγανή φωτιά. Όμως θέλει συνεχές ανακάτεμα για να
μην “πιάσει” στον πάτο της κατσαρόλας.
5. Την αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα που πριν έχουμε ζεστάνει για 1′ σε φούρνο μικροκυμάτων ή για 10′ σε προθερμασμένο χλιαρό φούρνο.