“Προβλήματα στην πληρωμή ενιαίας και συνδεδεμένης ενίσχυσης”

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απάντηση (Α.Π. 1151/8-2-2017) στην ερώτηση (Α.Π. 436/17-10-2016) του Βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, με θέμα «Προβλήματα στην πληρωμή ενιαίας και συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους αγρότες του νομού Λακωνίας, λόγω σφαλμάτων στην τηλεπισκόπηση». Με αυτήν την αφορμή, ο Βουλευτής Λακωνίας δηλώνει τα εξής:

«Όπως συνηθίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρνείται να απαντήσει επί της ουσίας στις ερωτήσεις αρμοδιότητάς του και μάλιστα σχετικά με ένα θέμα που έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στον οικονομικό προϋπολογισμό χιλιάδων οικογενειών στο νομό Λακωνίας.

Από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει, είναι ότι το ίδιο το Υπουργείο μεταθέτει τις ευθύνες των όποιων αστοχιών αποκλειστικά και μόνο στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, χωρίς να παραθέτει το παραμικρό σχόλιο για το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ απέκλεισε από τους ιδιοκτήτες, την όποια δυνατότητα διόρθωσης.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της απάντησης του Υπουργείου, διαφαίνεται ότι, στη Λακωνία, τα λάθη και οι αποκλίσεις που προέκυψαν κατά τη διαδικασία ελέγχου, μέσω τηλεπισκόπησης, αγγίζουν το πολύ μικρό ποσοστό του 3,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είτε το Υπουργείο ουσιαστικά αδιαφορεί και δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη ζωή των αγροτών της Λακωνίας, εξαιτίας της λανθασμένης χρήσης της τηλεπισκόπησης, είτε ότι τα στοιχεία που παραθέτει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί έρχονται σε διάσταση με όσα ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων.

Καλείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και να δώσει μια απάντηση, που στόχο θα έχει την επίλυση των προβλημάτων τόσων ανθρώπων στην Λακωνία και να μην εμμένει στην αντιμετώπιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως μια δευτερεύουσας σημασίας διαδικασία».

Λεωνίδας Γρηγοράκος