Εμπειρία ζωής στον ιστορικό Μυστρά με τον Δημήτριο Βλαχάκο

*«Του Μυστρά ο δεσπότης, ο μοιραίος και ευλαβής αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ ζωντάνεψε μπροστά μας»

Εις αυτήν την ετήσιον συνεύρεσίν μας, εις την μαρτυρικήν και ιστορικήν γην της Λακωνίας, η καρδιά μας ε κτύπησε δυνατά, αγγίξασα τα ύψη της Εθνικής μας μνήμης και της βαθυτάτης συγκινήσεως.
Ο κατανυκτικός χώρος του Μυστρά –του ξεχωριστού Δεσποτάτου, του λίκνου του τελευταίου και ευλαβούς Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ΄– έγινε το ιερόν σκηνικόν μιας ανεπαναλήπτου πνευματικής και ιστορικής μυσταγωγίας. Και η εμπειρία αυτή απογειώθη χάρις εις έναν άνθρωπον χαρισματικόν: τον διακεκριμένον αρχαιολόγον και διπλωματούχον ξεναγόν, τον κ. **Δημήτριον (Δημήτρην) Βλαχάκον**, τον οποίον είχεν την ΑΡΙΣΤΟΝ έμπνευσιν ο  αδελφικός φίλος και διοργανωτής, ο **Κώστας ο Χασάπης**.
Εμείς, οι 36 συνάδελφοι που δώσαμε το «παρών» εφέτος, ζήσαμεν κάτι το συγκλονιστικόν. Ο κ. Βλαχάκος μας εξέπληξεν και μας συγκίνησεν άπαντας με την αμίμητον αφηγηματικήν του δεινότηταν, την αστείρευτον υπομονήν, την ευρείαν επιστημονικήν του κατάρτισιν και την βαθείαν γνώσιν της ιστορίας.
Δεν μας μίλησε απλώς δια το παρελθόν· μας μετέφερε νοερώς εις αυτόν τον ίδιον τον χρόνον.
Κατώρθωσεν το ακατόρθωτον:
να μας κάνῃ να αισθανθούμε ότι ζούσαμε, εκείνην ακριβώς την στιγμήν, εις την αυλήν του ξεχωριστού Δεσπότου του Μυστρά, παρακολουθούντες μετά δέους την στέψιν του εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Δημητρίου, την αναχώρησίν του δια την Βασιλεύουσαν προς ανάληψιν των υψίστων καθηκόντων του, και την τιτάνιον προσπάθειάν του εν συνεχεία όπως την σώσῃ.
Δεν υπάρχουν λόγια δια να περιγράψωμεν την αρτιότηταν, το ήθος και το μεγαλείον αυτού του ξεχωριστού Έλληνος και επιστήμονος.
Η ξενάγησις αυτή δεν υπήρξεν απλή περιήγησις εις ερείπια, αλλά αληθές προσκύνημα ψυχής.
Θερμά, εγκάρδια και ομοφώνως, εκφράζομεν τας βαθυτάτους ευχαριστίας μας προς τον κ. Δημήτριον Βλαχάκον δια το ανεκτίμητον πνευματικόν δώρον που μας εχάρισε, καθώς επίσης και προς τον άξιον οικοδεσπότην μας, τον **Κώσταν Χασάπην**, δια την άψογον διοργάνωσιν και τας μοναδικάς στιγμάς που μας προσέφεραν σήμερον εις τον ιστορικόν Μυστράν.
Τέτοιες  στιγμές μάς υπενθυμίζουν ποιοι είμεθα, από πού ερχόμεθα και ποίας παρακαταθήκας φέρομεν εις τας καρδιάς μας.
*Εις υγείαν της αλήστου μνήμης, της Εθνικής Ιστορίας και της αδιαιρέτου φιλίας μας!*
Εκ μέρους όλων εκφράζω  δημοσίως την  άπειρόν  ευγνωμοσύνην κσι τας ευχαριστίας μας !
Στρίκος Νικ.Θεόδωρος