Η Οικογένεια και η Ενδοοικογενειακή βία στο επίκεντρο εκδήλωσης του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης

Μήνυμα Βακαλόπουλου: Όχι στον φόβο και τη σιωπή

Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Σάββατο 9 Μαϊου 2026 το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, με αφορμή την πρώτη ψηφιακή έκδοση του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών με τον τίτλο «Έχω δικαιώματα και θέλω να τα ξέρω».
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, η Πρόεδρος Κάλλια Καββαθά ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τον Δήμαρχο Σπάρτης για την αμέριστη στήριξή του.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, τονίζοντας ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα μείζον και υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι κάθε γυναίκα, που έχει υποστεί βία, δεν πρέπει να φοβάται και να σιωπά, αλλά να μιλά και να ζητά στήριξη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σπάρτης, Αργυρούλα Βαχαβιώλου, αναφέρθηκε, κατά την παρουσίασή της, αναλυτικά στην οικογένεια, κάνοντας αναδρομή στους μετασχηματισμούς που έχουν καταγραφεί με την πάροδο του χρόνου και των εκάστοτε ιστορικών συνθηκών, ενώ έδωσε βαρύτητα στις ενδοοικογενειακές σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών.
Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, Αστυνόμος Α΄ Αριστέα Μαρούλη, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, τις διαδικασίες και τις παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τα αποκαλούμενα safe houses, όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλές γυναίκες-θύματα.
Αμέσως μετά την παρουσίαση απάντησε σε ερωτήσεις παρευρισκομένων σχετικά με τη συμβολή της Αστυνομίας και τρόπους με τους οποίους μπορεί να προστατευθεί οποιαδήποτε γυναίκα έχει γίνει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Σπάρτης ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, εξήρε τη συμβολή τους και διαβεβαίωσε ότι τόσο ο Δήμος, όσο και ο ίδιος προσωπικά θα στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία τους.