Τοπικός Προκριματικός Διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Δείτε τα αποτελέσματα των σχολείων της Λακωνίας

Ο Τοπικός Προκριματικός Διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science – EOES 2026) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025, στον χώρο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, στη Σπάρτη.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και αποτελεί μέρος της διαδικασίας επιλογής των μαθητικών ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EOES 2026.

Πρόκειται για έναν απαιτητικό, πειραματικό διαγωνισμό που προάγει τη βιωματική και εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, ενισχύει τη συνεργασία και καλλιεργεί την επιστημονική σκέψη των μαθητών, μέσα από τη διερεύνηση πραγματικών φαινομένων και εφαρμογών της καθημερινής ζωής.

Με θέμα το μέλι

Το φετινό επιστημονικό θέμα του διαγωνισμού ήταν το μέλι, ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν με ιδιαίτερη βιολογική, χημική και φυσική σημασία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να προσεγγίσουν το θέμα διεπιστημονικά, μέσα από εργαστηριακά προβλήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Στη Φυσική, μελέτησαν το ιξώδες του μελιού, προσδιορίζοντάς το πειραματικά με τη μέθοδο της πτώσης μικρών σφαιρών. Διερεύνησαν τις δυνάμεις που ασκούνται σε σώμα που κινείται μέσα σε παχύρρευστο υγρό και εξέτασαν παράγοντες που επηρεάζουν τη ροή του μελιού, όπως η θερμοκρασία και η σύστασή του.

Στη Χημεία, πραγματοποίησαν ποιοτικό έλεγχο γνησιότητας μελιού, εφαρμόζοντας τη δοκιμή Fehling για την ανίχνευση σακχάρων και τη δοκιμή με όξινο διάλυμα αιθανόλης για τον εντοπισμό πιθανής νοθείας με αμυλοσιρόπιο. Παράλληλα, αξιοποίησαν τις φυσικές ιδιότητες του μελιού για τη σύνθεση πρωτότυπου καλλυντικού προϊόντος, ρυθμίζοντας το pH και επιλέγοντας κατάλληλα συστατικά με επιστημονική ακρίβεια.

Στη Βιολογία, μελέτησαν τη γύρη ως «βιολογικό αποτύπωμα» του μελιού, παρατηρώντας μικροσκοπικά γυρεόκοκκους και διερευνώντας τη βοτανική προέλευση του μελιού. Μέσα από πειραματικές δραστηριότητες και προσομοιώσεις, ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο της επικονίασης στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Άννα Σωτηροπούλου, κλ. ΠΕ04.01, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Μεσσηνίας, Κλεοπάτρα Μανουσάκη, κλ. ΠΕ04.01, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας, Ελένη Παλούμπα, κλ. ΠΕ04.02, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας. Στην οργανωτική επιτροπή για τη Λακωνία συνεργάστηκε επίσης η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης, Γεωργία Λαμπράκου, κλ. ΠΕ04.01, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Αποτελέσματα Διαγωνισμού

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών δοκιμασιών και την αξιολόγηση των ομάδων, η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:

1η θέση: 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, με τον μαθητή Παναγιώτη Αργειτάκη και τις μαθήτριες Ζωή Κουραντή και Γεωργία Φιλιπποπούλου, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Δήμητρα Γεωργία Λαύκα, κλ. ΠΕ04.04.

2η θέση: Γενικό Λύκειο Μολάων, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Παναγιώτη Καραστατήρη, κλ. ΠΕ04.02.

3η θέση: 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Παναγιώτα Δημητροπούλου, κλ. ΠΕ04.04.

4η θέση: Γενικό Λύκειο Γερακίου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τη Μαρία Ζεϊμπέκη, κλ. ΠΕ04.04, την Ανθή Σαράντη, κλ. ΠΕ04.01, και τη Δήμητρα Κωνσταντίνου, κλ. ΠΕ03.

Επόμενα βήματα

Η προκριθείσα ομάδα θα συμμετάσχει στη 2η (πανελλήνια) φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026, στην Αθήνα, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων.  Οι δύο πρώτες ομάδες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EOES 2026, που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 9 Μαΐου 2026, στο Λουντ της Σουηδίας.

Ευχές με  αισιοδοξία

Η ευγενής άμιλλα, η συνέπεια και η δημιουργική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτόν τον διαγωνισμό, στον οποίο είναι βέβαιο ότι όλοι κερδίζουν, αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας, μαζί με τις καλύτερες ευχές για πρόοδο και κάθε επιτυχία.