Βροχοπτώσεις & πλημμύρες έφεραν αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ. Σπάρτης

Όσα ειπώθηκαν από όλες τις πλευρές.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης βρέθηκαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και τα προβλήματα που προκάλεσαν σε κεντρικές περιοχές της πόλης.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ντία Τζανετέα, έκανε λόγο για πλημμυρικά φαινόμενα με την πρώτη νεροποντή, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα και τονίζοντας παράλληλα ότι τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν ανολοκλήρωτα. Μάλιστα, επισήμανε πως, παρότι η ευθύνη δεν ανήκει άμεσα στον δήμο, ο κίνδυνος για κατοίκους και περιουσίες είναι υπαρκτός.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην δήμαρχος, Βαγγέλης Βαλιώτης, έκανε λόγο για έντονο πρόβλημα, παρότι – όπως είπε – ο αγωγός της οδού Κύπρου λειτούργησε κανονικά. Ωστόσο, το έργο παραμένει ημιτελές, καθώς δεν έχει συνδεθεί, ενώ εκκρεμούν εγκρίσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Διαφωνία καταγράφηκε και για το Μουσικό Σχολείο, με τον δημοτικό σύμβουλο, Δημήτρη Αρφάνη, να υποστηρίζει ότι κατά τις τελευταίες βροχοπτώσεις επανεμφανίστηκαν προβλήματα στεγανότητας. «Ξαναμπήκαν κουβάδες», ανέφερε, για να λάβει άμεση διάψευση από τον Παναγιώτη Παυλή, ο οποίος επέμεινε πως τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί: «Δεν έχω πληροφόρηση ότι στάζει. Αντιθέτως, έχουν λυθεί τα προβλήματα. Το δώμα δεν έχει στάξει πουθενά».

Για το πολύκροτο ζήτημα της οδού Κύπρου τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Τσούκλερης, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την έναρξη του αντιπλημμυρικού έργου, χωρίς αυτό να έχει προχωρήσει. Το σκάμμα, όπως είπε, έχει κλείσει, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί, οι εγκρίσεις από το ΚΑΣ έχουν δοθεί, όμως η υλοποίηση παραμένει «παγωμένη». Παράλληλα ανέφερε ότι σε περιοχές όπως η οδός Τριακοσίων το πρόβλημα είναι μόνιμο.

Τις απαντήσεις ανέλαβε να δώσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Δημήτρης Αρβανίτης, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα «πολυσύνθετο». Όπως εξήγησε, η ροή του νερού ξεκινά από τη Μαγούλα και κατευθύνεται προς την πόλη, με την υπηρεσία να πραγματοποιεί ελέγχους κάθε Οκτώβριο για την ορθή τοποθέτηση των «κοφτρών». Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, όμως, μέρος αυτών είχε μετακινηθεί, οδηγώντας σε εισροή υδάτων στην πόλη – ένα φαινόμενο που, όπως είπε, είναι σύνηθες. Ο κ. Αρβανίτης επιβεβαίωσε ότι το αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς παραμένουν ανοιχτές εκκρεμότητες με την αρχαιολογία. Ο ανάδοχος έχει λάβει παρατάσεις, ενώ σημαντικό τμήμα των απαιτούμενων εργασιών, όπως στην οδό Κύπρου, δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Για την οδό Τριακοσίων σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα οφείλεται στον αγωγό που δεν έχει συνδεθεί με άλλο αγωγό μπροστά από το σχολείο, σημείο για το οποίο δεν έχει δοθεί έγκριση από το ΚΑΣ. Παράλληλα, εκκρεμεί και η υλοποίηση απόφασης της ΔΕΥΑΣ για τοποθέτηση αγωγού στις οδούς Ηρακλειδών και Τριακοσίων, κάτω από τη Λεωνίδου, κάτι που θα αποτελέσει, όπως είπε, «την τελική λύση του προβλήματος». Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΣ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ανάδοχο, ενώ αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του ΚΑΣ που θα ξεμπλοκάρει τα έργα.