Παράσταση Διαμαρτυρίας για την απουσία νομικής προστασίας και κάλυψης των εκπαιδευτικών, ως δημόσιων λειτουργών, και των σχολικών μονάδων πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη 4 Ιουνίου, στις 13:30 το μεσημέρι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων». Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα δημόσια σχολεία έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια μόνιμοι «αποδέκτες» σωρείας αναφορών και καταγγελιών, κυρίως για θέματα που σχετίζονται με την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό χωρίς ωστόσο να έχουν ούτε επιστημονική ούτε νομική υποστήριξη και προστασία.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευθύμιος Τουρνάς, παραδίδοντας ψήφισμα προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ήταν όσα συνέβησαν την Τρίτη 3 Ιουνίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, που είχαν ως συνέπεια η Διευθύντρια του σχολείου και, στο πρόσωπό της όλος ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου να βρεθούν υπόλογοι έναντι αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών. Καταθέτοντας το ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. του Συλλόγου στον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Αντώνη Κωνστάνταρο, Αναπληρωτή του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι το σχολείο δε γεννάει βία και εκφοβισμό, το σχολείο δέχεται από την κοινωνία και καλείται να διαχειριστεί φαινόμενα που οδηγούν σε ενδοσχολική βία και εκφοβισμό. Κι αυτό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, χωρίς νομική υποστήριξη από την ίδια την πολιτεία που υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Ακόμη και στην επίσημη επιμόρφωση των αποδεκτών σχολικής βίας και εκφοβισμού επισημάνθηκε από τους επιμορφωτές, πανεπιστημιακούς, εξειδικευμένους στο θέμα ότι οι όποιες πολιτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης ακυρώνονται, όταν τα σχολεία λειτουργούν με πολυπληθή τμήματα, όταν τα σχολεία λειτουργούν με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Ο Αναπληρωτής του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα δήλωσε ότι η Διεύθυνση Π.Ε. Λακωνίας προσυπογράφει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζοντάς τα ουσιώδη και εποικοδομητικά, τα οποία θα μεταβιβάσει στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ανέφερε επίσης ότι και ως Διεύθυνση και ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ζητούν νομική κάλυψη, ακριβώς για αυτές τις περιπτώσεις, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει, καθώς το αντίστοιχο τμήμα της Περιφέρειας δεν είναι στελεχωμένο. Τόνισε τέλος ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών, όπως έγινε και στην περίπτωση του 2ου Δημοτικού, όπου ο Διευθυντής Εκπαίδευσης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σχολείο.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε συνυπογράφεται από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μολάων «Γιάννης Ρίτσος» ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος και η Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Δήμου Σπάρτης.
Στους εκπαιδευτικούς που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Διοικητηρίου μίλησε στη συνέχεια η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Ελένη Δαράκη απευθύνοντας ιδιαίτερα συγκινημένη ευχαριστίες για τη συμπαράστασή τους στην ίδια και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ενώ ακολούθησε διάλογος αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κατατέθηκαν προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν τόσο στο Δ.Σ. του Συλλόγου όσο και στη Γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Τουρνάς Ευθύμιος
Ο Γενικός Γραμματέας
Παπαγιαννάκος Αναστάσιος