Πρωτομαγιά 1944 – 2025

Ανακοίνωση ΚΚΕ Λακωνίας

Την Πρωτομαγιά, ημέρα σύμβολο για το δίκιο της Εργατικής Τάξης, τιμούμε τους αγώνες της, τις θυσίες χιλιάδων εργατών σε όλη τη γη, στην πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Από το Σικάγο το 1886, ως τις φετινές μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα μας, όπου νέκρωσαν οι χώροι δουλειάς, έκλεισαν τα μαγαζιά, σχολεία και σχολές, με αποφάσεις των σωματείων και άλλων μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.

Κάθε μια Πρωτομαγιά και μια ξεχωριστή επέτειος, σφραγίδα στην Ιστορία του εργατικού, του λαϊκού κινήματος.

Τέτοια Πρωτομαγιά έμελλε να είναι η Πρωτομαγιά το 1944 στη χώρα μας.

Την άνοιξη του 1944 η αντίσταση του λαού μας στις πόλεις και τα χωριά φούντωνε. Ο ΕΛΑΣ είχε απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, είχαν δημιουργηθεί λαϊκοί θεσμοί στις απελευθερωμένες περιοχές, το Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή) και η ΠΕΕΑ (κυβέρνηση). Στο μεγάλο μέτωπο ήδη ένα χρόνο πριν είχε αρχίσει αντίστροφη μέτρηση από το Στάλινγκραντ, με την προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τις νίκες της ΕΣΣΔ. Το θηρίο ψυχορραγούσε αλλά δεν ξεχνούσε ποιος είναι ο αντίπαλος: Ο οργανωμένος λαός, που στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο η συντριπτική πλειοψηφία του ήταν οργανωμένη σε ΕΑΜ,ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ με καθοδηγητή το ΚΚΕ.

Στις 27 Απρίλη του 44 η Διμοιρία του 8ου (Λακωνίας) Συντάγματος του ΕΛΑΣ, υπό τον ανθυπολοχαγό, Μανώλη Σταθάκη, εξόντωσε τον διοικητή της 41ης Μεραρχίας Οχυρών και υποστράτηγο της ναζιστικής Γερμανίας, Φράντς Κρεχ στην περιοχή Γκαγκανιά στους Μολάους Λακωνίας.

Με το πρόσχημα αυτό, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι ντόπιοι συνεργάτες επιχείρησαν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού προβαίνοντας σε ομαδικές εκτελέσεις αγωνιστών.

Το πρωί της Πρωτομαγιάς του ’44 στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, στο θυσιαστήριο της Λευτεριάς, γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές και πιο ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του Εργατικού και Κομμουνιστικού Κινήματος. Διακόσιοι πρωτοπόροι αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ έπεσαν ως τον τελευταίο με το κεφάλι ψηλά.

Στη Σπάρτη, αντίστοιχα, στο νεκροταφείο της πόλης εκτελέστηκαν 11 αγωνιστές.

Καλούμε κάθε λαϊκό άνθρωπο που τιμά την ιστορία του τόπου, τους απογόνους των χιλιάδων αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κάθε αγωνιστή που δε συμβιβάζεται με την αδικία και την εκμετάλλευση, στην εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στους ήρωες της Αντίστασης την 1η Μάη και ώρα 9.00 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο της Σπάρτης.

Σήμερα η επέτειος αυτή, βρίσκει τη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και συμπαραστάτες τα υπόλοιπα συστημικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Λύση, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, να μπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε οικονομικά, ενεργειακά και πολεμικά σχέδια, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών για τη λεία της ταξικής εκμετάλλευσης, σε ένα νέο ξαναμοίρασμα του κόσμου με φωτιά και σίδερο, προμηνύοντας νέα δεινά για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ του πολέμου βάζουν στο φουλ τις

μηχανές τους με πολεμικούς προϋπολογισμούς, όπως έγινε και στη χώρα μας. Ήδη έχουν δημοσιευθεί εκθέσεις, προτάσεις, αποφάσεις που δρομολογούν εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ μαίνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, με συμμετοχή και της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα περικοπούν και αυτά τα υπόλοιπα και ελάχιστα που παρέχουν για κοινωνικές υποδομές, ανάγκες, μισθούς κλπ. Στόχος τους είναι να εξαναγκαστούν να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την ένταση της εκμετάλλευσης και το ξεζούμισμά τους.

Μπροστά σ’ αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, η πείρα των αγώνων διδάσκει πως, όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός και η νεολαία μας, με την καθοδήγηση του τιμημένου ΚΚΕ, μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση και το σύστημα, να δώσει ανάσες και να πάρει μια και καλή «οξυγόνο», ανατρέποντας αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και οικοδομώντας το δικό του ευτυχισμένο μέλλον.

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 1η Μάη στις απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώνουμε τη θέλησή μας να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους και τις βαριές συνέπειές τους.

Να βροντοφωνάξει ο λαός: Δε θα ξαναπληρώσουμε τα κέρδη του κεφαλαίου, δε θα γίνουμε «κρέας για τα κανόνια» των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, και να γυρίσουν τα στρατεύματα που δρουν εκτός Ελλάδας. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-ΕΕ. Παλεύουμε για την ανατροπή του σημερινού αρνητικού συσχετισμού, για φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με πίστη στο δίκιο μας, στεκόμαστε για άλλη μια φορά, όπως τότε, το 1940-1949, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μαζί με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η Τ.Ε. Λακωνίας του ΚΚΕ