Προστασία των ευρωπαϊκών εκλογών από εξωτερικές παρεμβάσεις

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν συντονισμένη στρατηγική κατά των ξένων παρεμβάσεων και της χειραγώγησης πληροφοριών, για την προστασία των εκλογών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ

Σε συζήτηση και ψηφοφορία την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να προειδοποιήσουν ότι οι ξένες παρεμβάσεις, η παραπληροφόρηση και οι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας είναι πιθανό να συνεχιστούν, να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και να γίνουν πιο εξελιγμένες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024.

Η έκθεση της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τις εξωτερικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει συστάσεις για μια συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ και εξετάζει ζητήματα όπως οι παρεμβάσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες, η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας και των στρατηγικών τομέων, οι παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εκλογικών διαδικασιών, η συγκεκαλυμμένη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων από ξένους φορείς και η ανθεκτικότητα σε κυβερνοεπιθέσεις. Το κείμενο επικεντρώνεται ιδίως στις ρωσικές και κινεζικές παρεμβάσεις στην ΕΕ, σε χώρες που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων), καθώς και στις χώρες του «παγκόσμιου Νότου».

Οι ευρωβουλευτές αναμένουν επίσης απαντήσεις από την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι τα υφιστάμενα εργαλεία κατά της χειραγώγησης των πληροφοριών και οι νέες πρωτοβουλίες, όπως η δέσμη μέτρων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, θα συμβάλουν στην διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών του 2024.

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λετονία) και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για τις ξένες παρεμβάσεις Raphaël Glucksmann (Σοσιαλιστές, Γαλλία) θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Σχετικές πληροφορίες

Η έκθεση συντάχθηκε σε συνέχεια του ψηφίσματος για τις εξωτερικές παρεμβάσεις που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022. Κατά την προετοιμασία της νέας έκθεσης, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής, με τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και με την ειδική ομάδα StratCom του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, την ειδική ομάδα για το Υβριδικό Συμβούλιο της Ευρώπης στο Ελσίνκι, με την αυστραλιανή κυβέρνηση και τις αρχές και τους αντίστοιχους φορείς του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.