Σύλληψη τρομοκρατών λίγο πριν το μακελειό που σχεδίαζαν – Ζούσαν και εργάζονταν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Αστυνομίας

Ύστερα από δύο περιστατικά άρχισαν να ξετυλίγουν οι ελληνικές αρχές το κουβάρι της υπόθεσης τρομοκρατίας και έφτασαν στη σύλληψη δύο ανδρών.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη δύο Πακιστανών στην Κύπρο το 2021 για επίθεση σε ισραηλινό στόχο, ενώ έναν χρόνο μετά έγιναν συλλήψεις Πακιστανών στην Τουρκία, οι οποίοι ετοίμαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, ενώ έκαναν αγροτικές και οικοδομικές εργασίες σε Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ οι υπηρεσίες εξακρίβωσαν ότι είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, εγκέφαλος του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο, ο οποίος φέρεται να διαμένει στο Ιράν.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι πριν από 1,5 μήνα οι δύο άνδρες προσήχθησαν και στο μικροσκόπιο των αρχών βρέθηκαν κινητά και ψηφιακά στοιχεία. Εκεί, εντοπίστηκαν συνομιλίες με ομοεθνή τους αλλά και βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν το εστιατόριο Gostijo (που σημαίνει «Φίλεμα») στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου 10.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 27 και 29 ετών που συνελήφθησαν ελάμβαναν εντολές από ομοεθνή τους, που βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο Ιράν και είναι καταζητούμενος για δολοφονίες, προκειμένου αφενός να στρατολογήσουν κι άλλους και αφετέρου να προχωρήσουν σε σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων: Εκτός από το χτύπημα στο εστιατόριο που θα γινόταν με αέριο και έκρηξη και θα συνεχιζόταν με ένοπλη επίθεση και στόχο να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, το δίκτυο που εξαρθρώθηκε από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική, σχεδίαζε επιθέσεις και δολοφονίες σε δημόσιους χώρους.

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Αστυνομίας

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, που έχει ως εξής:

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου: είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας, είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης, είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος, σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Την Παρασκευή οι απολογίες

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).